Червеният цвят на кръвта на всички гръбначни животни се дължи

...
Червеният цвят на кръвта на всички гръбначни животни се дължи
Коментари Харесай

Защо вените ни са сини, щом кръвта ни е червена

Червеният цвят на кръвта на всички гръбначни животни се дължи на хемоглобина. Неокислената кръв, т.е. тази, която тече във вените ни и е бедна на О2, е мрачно алена, а окислената, артериална кръв, богата на О2 - е блестящо алена, написа lifestyle.bg. Някои животни като раците, охлювите и паяците в действителност имат синя кръв, защото вместо хемоглобин, в нея има хемоцианин.

Но за какво тогава вените ни наподобяват сини, когато ги следим през кожата си? За да отговорим на този въпрос, първо би трябвало да изясним какво е цветът.

Видимият набор на светлината обгръща тази част от електромагнитния набор, която сме способни да възприемаме с очите си. Всяка част от спектъра се характеризира с друга дължина на вълната, а другите дължини на вълната се възприемат от фоторецепторните кафези в ретината ни (колбички) като друг цвят. Синият цвят има дължина на вълната сред 450 и 495 nm, а аленият - 620-690 nm.

И по този начин, какъв цвят има даден обект се дефинира от това светлина с каква дължина на вълната той отразява. В взаимозависимост от структурата на материята, от която са построени, предметите отразяват и гълтам светлина с разнообразни дължини на вълната.

Светлата кожа наподобява по този начин, тъй като отразява съвсем цялата светлина, която попада върху нея, а както знаем, сборът от всички цветове е бяло. Когато даден обект гълтам всички дължини на вълната, той наподобява черен.

Затова кръвта е алена, защото тя най-слабо гълтам алената светлина и надлежно я отразява назад към нашите колбички, които на собствен ред предават сигнал към мозъка, че кръвта е алена.

Синята светлина не прониква толкоз добре в кожата, колкото алената, и по тази причина тя се отразява назад към очите ни, до момента в който в това време алената светлина прониква по-дълбоко в тъканта.

По-топлите цветове се гълтам по-добре от кръвта във вената, в сравнение с от тъканите към нея, до момента в който синята светлина, чиято дължина на вълната е по-къса и прониква по-трудно, се отразява и кара вените да наподобяват сини.

Ефектът е друг според от това какъв брой надълбоко са ситуирани кръвоносните съдове под кожата ни и какъв е техният диаметър. Затова и плитко разположените капиляри не наподобяват сини, а колкото по-бледа е кожата, толкоз по-сини ни се костват вените.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР