Червен тон с тегло 405 кг, който бе основният лот

...
Червен тон с тегло 405 кг, който бе основният лот
Коментари Харесай

В Япония продадоха за $323 хиляди първата за годината риба тон


Червен звук с тегло 405 кг, който бе главният лот на рибния търг на фамозния пазар за морски блага в Токио Цукиджи, беше продаден на първия тазгодишен търг за 36,45 милиона йени (323 хиляди долара). Сумата оповестиха уредниците на търга, написа БГНЕС.

Рибата, продадена на най-високата цена за деня, е уловена във водите на Тихия океан покрай пристанището на Ома (префектура Аомори).

Тази година оптималната достигната цена на търга е надалеч от върха - абсолютният връх е подложен през 2013 година, когато 222-килограмова риба звук беше продадена за 155,4 милиона йени (1,75 милиона $ по курса по това време).

Борбата за най-големия звук на първите за годината търгове в Цукиджи е годишно развлечение за елита на токийските ресторантьори.

Миналата година самопровъзгласилият се за крал на рибата звук в Япония заплати впечатляващата сума от над 630 000 $ за една-единствена риба. Киоши Кимура, притежател на верига за суши, даде сумата по време на първия за предходната година аукцион на риба в страната.

Той стана притежател на 212-килограмов представител на типа тихоокеански червен звук, за който даде 74,2 млн. йени, което се равнява на 636 000 $.

С тази цена едно-единствено парче суши с рибата би коствало към 85 $, или 25 пъти по-скъпо от цената от 3,4 $, която Кимура поставя на своите артикули във веригата си, която има над 50 обекта.

" Мисля, че беше малко скъпо, само че се веселя, че можах да печеля на аукциона риба звук в добра форма и с добър размер ", сподели тогава Кимура.

Той е един от най-хубавите участници в добилите известност първи за годината търгове на риба в Япония и печели наддаванията за шести следващ път.

На новогодишния търг през 2013 година Кимура заплаща рекордните 1,75 млн. $ за една-единствена риба червен звук, побеждавайки съперник от Хонконг. През 2016 суши-готвачът даде 117 000 $ за 200-килограмова риба.

Десетилетията на несъразмерен лов на риба на звук доведоха до срив на пазара, което накара някои западни страни да изискат възбрана за лова на застрашения атлантически червен звук. Голяма част от пазара, на който този тип риба се продава, е точно японският. Месото й, известно като " куро магуро " (черен тон), се употребява в голям брой специалитети, в това число и суши.

Офертата за 2018 година би трябвало да е последната, която се появява на остарялото място - чака се през тази година пазарът да бъде изместен в региона на Тойосу. Това трябваше да се случи още преди две години, само че трябваше да бъде отсрочено заради редица проблеми, в това число откриването в почвата под новия обект на високи равнища на токсични субстанции.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР