Чероките, които днес наброяват над 300 000 души, са най-многочисленото

...
Чероките, които днес наброяват над 300 000 души, са най-многочисленото
Коментари Харесай

Чероките - история, живот и традиции

Чероките, които през днешния ден наброяват над 300 000 души, са най-многочисленото индианско племе, обитаващо Северна Америка. Някога населявали югоизточните региони на Съединени американски щати, те принудително са били депортирани към западните елементи на Америка, а пътят от към 1 000 км, който са били принудени да извървяват пешком, в историята остава прочут под името Пътят на сълзите.

Нека ви срещнем с това извънредно забавно индианско племе, тъй като то се отличава доста от всички останали индиански племена по няколко фактора.

Чероките са доста прогресивен и цивилизован народ, който за разлика от множеството индиански племена е бил доста грамотен, имал е лична книжовност, учебни заведения, както и вестник. Чероките са измежду първите индиански племена, които заместват племенните препоръки с парламент и основават своя лична конституция, а в региона на изкуството са ненадминати.

След идването на американците, жадни да завоюват всички локални територии, Чероките бързо схващат, че няма по какъв начин да се опълчват на по този начин мечтаната асимилация от страна на американците.

Отново, за разлика от останалите индиански племена, те не пристъпват към военни действия, а се пробват посредством мирни средства да защитят земите си, внасяйки поредност от тъжби към американския Върховен съд.

 Чероките Снимка: legendsofamerica.com

Тези им дейности безусловно вбесяват тогавашният американски президент, Андрю Джаксън, който осъзнава, че индианците няма да предадат елементарно земите си, нито пък ще се оставят да бъдат покръстени.

През 1838 година той минава към реализиране на своята задача № 1, а точно - да изгони считаните от него за натрапници от земите им. Така, пред погледите на шокираното спокойно американско население, индианците Чероки са принудени да изоставен родните земи и изминавайки Пътят на сълзите, те са затворени в авансово основаните от американското държавно управление фортове, през днешния ден известни като резервати.

На какво можете да се натъкнете в наши дни в резерватите на индианците Чероки?

Освен да станете очевидец на техните обичаи и традиции, вие ще можете да посетите няколко селца, пресъздаващи по какъв начин в миналото са живеели индианците през 18 век, ще можете да си закупите ръчно направени сувенири и отбележете - да се отбиете в някои от техните музеи.

Както казахме, индианците Чероки са извънредно цивилизован и прогресивен народ, който обаче държи на своите корени и не не помни своята история, надалеч по-стара от тази на актуалните американци.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР