Черната смърт от 14 век безспорно прави този период гаден

...
Черната смърт от 14 век безспорно прави този период гаден
Коментари Харесай

17 век е наистина ужасен период да бъдеш човек

Черната гибел от 14 век несъмнено прави този интервал гнусен за живеене, годината 563 сл. Хр. също е много ужасна, а в първата половина на 20 век към този момент посягаме и към цялостното умишлено заличаване на човешката раса.

Въпреки това, когато преглеждаме по-неприятните интервали да бъдеш човек, ужасът на 17 век постоянно се подценява. Богатството за някои пораства и светът става все по-свързан, само че в това време е пронизан от война, политически катаклизми, инфлация и безпорядък от изменението на климата.

 1622 massacre jamestown de Bry

Историците постоянно назовават ​​този интервал „ Общата рецесия “ – ера, дефинирана от необятно публикувани спорове и неустойчивост, които се разпростират от началото на 17 век до началото на 18 век, най-много в Европа, само че също и в обилни елементи от Азия.

Като знак за това какъв брой сложни са били нещата по това време – се счита, че това е последният път, в който световното човешко население понижава. Основният мотор на този крах е безбожният брой войни, които се организират тогава: Гражданската война в Англия, Фронда във Франция (поредица от цивилен войни), Осемдесетгодишната война, Френско-испанската война, Първата англо-холандска война, Моголско-маратските войни в Индия и разпадането на династията Мин в Китай. Това са единствено няколко.

Както всяко историческо събитие, то не може да се изясни просто с един фактор и учените разискват източника на рецесията от десетилетия. Ясно е обаче, че огромна част от разтърсванията могат да бъдат свързани с Малката ледникова ера, настъпила по това време.

Според НАСА този необикновено леден интервал продължава от към 1550 година н. е. до 1850 година н. е. в Европа, Северна Америка и Азия, като първият пик настава тъкмо в средата на 17 век. Причината за тази ледникова ера не е известна сигурно, само че едно от най-правдоподобните пояснения гласи, че значима роля играе нарасналата вулканична интензивност по това време.

И в действителност – времето е извънредно. Ако погледнете европейските картини от този век, ще забележите, че доста от тях имат заснежени пейзажи. Това евентуално не е просто волност или мода – температурите в доста елементи на Западна Европа се намаляват с 2°C.

 Hendrick Avercamp - A Scene on the Ice - WGA01076

От 1608 година нататък в Лондон е толкоз студено, че на Темза се организират „ Панаири на мраза “, където локалните поданици излагат пазари, играят игри и провеждат забави върху замръзналата река. До 19 век огромни замръзвания на Темза стартират да стават по-рядко и в този момент съвсем не се случват.

Нещата обаче не са единствено празнични.

Проучване от 2011 година твърди, че Малката ледникова ера има фрапантно влияние върху селскостопанското произвеждане. От своя страна това довежда до дефицит на храна, стопански разтърсвания, ядосани нации в цяла Европа – и в последна сметка до пъклен доста войни, протести и революции.

Знае се и, че хората през 17 век са били наясно какъв брой мрачна е ерата им. В един документ от Китай от 1641 година написа: „ Като сегашните всички странни събития – бедствия, протести – в никакъв случай не е имало нещо по-лошо. “ Две години по-късно в един испански текст се изяснява: „ Това наподобява е една от епохите, в които всяка нация е обърната с главата надолу, което кара някои велики мозъци да подозират, че наближаваме края на света. “

Често се споделя, че и ние живеем в последните времена: климатичната рецесия се задълбочава, ужасни заболявания всяват безпорядък, замърсяването е необятно публикувано, а геополитическото напрежение е във върха си от години насам. Може би, когато размишляваме върху личната си крах, би трябвало да погледнем обратно към 17 век, с цел да помним, че всички рецесии в последна сметка минават (и нови рецесии неизбежно ще се появят).

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР