Черен рекорд по смъртност отбелязва страната ни в последните 18

...
Черен рекорд по смъртност отбелязва страната ни в последните 18
Коментари Харесай

Рекордна смъртност изчерпа гробните места у нас

Черен връх по смъртност отбелязва страната ни в последните 18 месеца, като повода за това не е единствено върлуващата пандемия от COVID-19. Това демонстрират данните на Националния статистически институт за броя умирания в България по седмици в интервала 2016-2021 година, представени от Монитор.

От данните излиза наяве още, че през пандемичната 2020 година приблизително седмично у нас живота си са изгубили 2388 души, а единствено за първите 21 седмици на 2021 година цифрата скача до ужасяващите 2852 умряли седмично. В предходните 4 години, от 2016 до 2019 година, междинната цифра на умрелите у нас седмично се е движила сред 2019 до 2062 души.

Тревожна детайлност е, че за последните 18 месеца, в които страната ни е наранена от пандемията от ковид, живота си са изгубили близо 35 000 души повече от предходните години. В същото време обаче в Единната осведомителна система е посочено, че формалният брой на жертвите на COVID-19 от началото на рецесията у нас е 17 854. Каква е повода за нарасналата смъртност, довела до загубата на живота на още над 17 000 души, обаче не става ясна.

Още през 2020 година обаче специалисти обявиха, че поради пандемията са намалели смъртните случаи при други рискови фактори като произшествия и трудови злополуки. Увеличеният брой на умрелите у нас обаче докара и до различен проблем с изключение на демографския - доста общини в страната започнаха да регистрират, че гробищните им места фрапантно понижават или даже към този момент са на привършване. Заради пандемията се е нараснал и броят на служебните погребения.

В София за последната година са дадени малко над 39 хиляди лв.. Броят на умрелите и заровени е 261 индивида, оповестиха от Столичната община. Общо 31 служебни погребения са осъществени в община Бургас от 13 март 2020 до 13 март 2021 година От тях 23 са за предходната година, а останалите 8 - за първите три месеца на 2021 година

В Стара Загора служебните погребения за интервала март-декември 2020 година са общо 22. Общината дава по 300 лева за най-евтиния ковчег.

Русенската община поема уговорката да поддържа осем години гробовете на умряли, на които е осъществено обществено заравяне. Общо 21 такива погребения са осъществени в интервала от 13 март 2020 година до 13 март 2021 година, оповестяват за „ Монитор “ от общинското дружество „ Обреден дом “. Оттам прецизират, че няма данни измежду тези лица да е имало умряли от COVID-19.

Разходите са напълно за сметка на общината. Услугите включват издаване на смъртен акт, обличане на покойника, печатане на пет некролога, обезпечаване на стандартизиран ковчег и надгробен знак, транспорт на покойника до гробищния парк, изкопаване на гробното място и поддържането му. От „ Обреден дом “ допълват, че обществени погребения се правят на бездомни, безпризорни, самотни хора без близки и родственици, настанени в заведения за обществени услуги и регистрирани в службите за обществено подкрепяне. Прави се авансово изследване от общинския отдел „ Социални действия “ и се изготвя анкетна карта. Необходимо е също непосредствен човек или служебно лице документално да заявява условия за умрелия, като се приложи акт за гибел.

Макар че съществува дефицит на свободни гробни места в гробищните паркове „ Чародейка “ и „ Басарбово “, рецесия, каквато има на други места в страната, няма. Наскоро обаче бяха увеличени цените на редица услуги с смяна в общинска разпоредба. Мотивът е, че те не са променяни от 2010 година и също така множеството средства щели да разрешат да се поддържат парковете. Изчислено е, че цената на едно заравяне, проведено от общинското дружество „ Обреден дом “, ще нарастне с не повече от 50 лв..

С решение на общинския съвет в Хасково за едно обществено заравяне общината заплаща 315 лв., а то се прави от общинския ритуален дом. През 2020 година е имало 17 служебни погребения, всички по християнски бит. За тях са платени 5355 лв.. През 2021 година са осъществени 7 служебни погребения - 5 християнски и 2 мюсюлмански. За тях са отделени 2205 лв.. В интервала 13 март 2020 до 13 март 2021 са осъществени 19 погребения за сметка на общината.

Няма нарастване на служебните погребения поради пандемията от ковид, оповестяват от общината. Извършените обществени погребения в границите на година в община Кюстендил са общо 13, като цената на едно заравяне е 180 лева с Данък добавена стойност. В Кюстендил обаче потенциалът на новите гробни места в новия гробищен парк е привършен, въпреки че първите погребения в него са направени през 2003 година, а площта му е 45 дка. Там уголемение не се планува, защото по Закон за устройство на територията би трябвало да има несъмнено разстояние от жилищни здания, а напоследък с. Лозно се разрасна откъм такива в посока към гробищния парк.

В Пазарджик общината купува 2 дка земя, с цел да разшири гробищния парк Община Пазарджик ще закупи към 2. 000 кв.м земеделска земя, с цел да разшири гробищния парк в града. Новата територия е нанесена в кадастралната карта и регистрите на града. Общината ще купи парцела на цена от 9670 лв., а съветниците упълномощиха кмета Тодор Попов да извърши процедурата по закупуването на парцела.

„ Тия дребни имота са палиативно решение, само че ще оказват помощ да закърпим ситуацията до края на годината “, разяснява кметът. „ А от идната година евентуално ще прехвърлим гробищния парк през канала, който минава в долната част, в посока село Добровница и ще го разтеглим с още територии, които да ни дадат опция за едно по-дългосрочно решение, разяснява пазарджишкият градоначалник.

На пазарджишкия гробищен парк към този момент няма такава услуга, само че в Пловдив и София има.

„ Нямаме и традиция да кремираме починалите, само че да забележим по какъв начин ще се одобри, хората да знаят, че има и такава опция “, акцентира Тодор Попов.

Само в Шумен има задоволително места Няма дефицит на гробищни места в Шумен, демонстрира инспекция. През 2017 година беше гласувано разширение на гробищния парк в града със 113 декара. Площта е задоволителна за 7372 гроба, които са при заложени планирано 920 погребения годишно в 36 нови имота. При такава прогноза новите 36 имота обезпечават места за 8 години напред, а като се има поради, че част от умрелите се погребват в остарели фамилни гробове, Шумен е обезпечен с гробове най-малко до 2026-2027.

Шуменският гробищен парк граничи с незастроени площи, частни парцели и има опция да се уголемява посредством отчуждаване. За последното разширение през 2017 са отчуждени 18 частни парцела, за които са платени 50 хиляди лв.. От 13 март 2020 година до момента са осъществени 28 служебни погребения. Погребението на християнин коства 266 лв., на мохамеданин - 208 лв..

Решението за служебно заравяне се взима взаимно със обществените служби за лица, които дават отговор на критериите, само че има и филантропични проблеми, които не са свързани с имотното положение, а да вземем за пример с това, че умрелият няма близки, които да го погребат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР