Чехия и Словакия не подкрепят черновата на заключенията за разширяването

...
Чехия и Словакия не подкрепят черновата на заключенията за разширяването
Коментари Харесай

Чехия: Българските искания към Скопие са вредни

Чехия и Словакия не поддържат черновата на заключенията за разширението на Европейски Съюз призната от Европейския съвет, тъй като текстът съдържа " концепцията за имитация на историята " - това се споделя в взаимно изказване на министрите на външните работи на двете страни, представено от БНР.

Двете страни показват надълбоко отчаяние, че преговорните рамки за Северна Македония, както и за Албания, не бяха признати, се споделя още в взаимното изказване.

Чехия дефинира българските претенции към Северна Македония като " нездравословни " за процеса на разширение на Европейския съюз. Пред македонското издание на " Дойче веле " от чешкото Министерството на външните работи на Чехия са декларирали, че разногласията сред Скопие и София би трябвало да се вземат решение сред двете страни, без да бъдат част от договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз. Прага счита, че окончателният текст би трябвало да бъде утвърден на идващия Европейски съвет.

Вчера Чeхия и Cлoвaкия блокираха прoeктодокумент на Съвета на Европейски Съюз за рaзширявaнeтo, с което не беше утвърдена рамката за договаряния за участие освен със Северна Македония, само че и с Албания.

България, от своя страна, съобщи неотдавна, че няма нищо срещу договарянията с Албания, само че не одобри рамката за Северна Македония с аргумента, че Скопие не извършва двустранния Договор за добросъседство. Българското Министерство на външните работи изрази страдание, че " заключенията на Съвета на Европейски Съюз по процеса на асоцииране и стабилизиране бяха ненадейно блокирани от две държави-членки ".

" Заключенията на Съвета на Европейски Съюз по разширението нямат нищо общо с процеса на одобрение на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония ", прецизираха от министерството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР