Чаят съперничи на кафето като най-популярна напитка в световен мащаб,

...
Чаят съперничи на кафето като най-популярна напитка в световен мащаб,
Коментари Харесай

Пу-ер - чаят чудо, който ни лекува от всичко

Чаят съперничи на кафето като най-популярна напитка в международен мащаб, само че може да се каже, че е по-древна такава съгласно времето, когато е навлязла в приложимост. Черен, зелен, слаб, мощен - чаят има безчет разновидности и фенове.

Не изключително известен и не толкоз прочут, само че пък извънредно скъп е чаят с название Пу-ер, което ни отнася към неговата татковина - Тибет.

Пу-ер е неоксидиран зелен чай от едролистови сортове, който е подложен на вторична ферментация. Интересна детайлност за него е, че ферментационните процеси и тези на оксидация под въздействие на ензимите, съдържащи се в листата, не са се направили незабавно, а листата са ферментирали по време на складирането или под въздействие на особено основани условия, ускоряващи процеса.

Има два метода за произвеждане на Пу-ер. При една от технологиите чаените листа се изсушават и под въздействие на изискванията в складовете той узрява, като добива присъщия си мрачен цвят. После се пресова под формата на дребни тухлички. Този способ е остарелият за приемане на този тип чай и всяка тухличка е за еднократно подготвяне на чая, който се изпива до края на деня, в който е подготвен.

При втората технология листата се вършат на компост, натрупват се, до момента в който са влажни, на купчинки, което води до по-бързото им ферментиране, а след това се изсушават и персоват.. И при двата метода на разположение е вторична ферментация, даваща неповторим като тип и деяние чай. Производството трае към 1 година, а трайността му е до 30 години, като за него важи това, което споделяме за виното - колкото повече отлежава, толкоз по-добър става.

Този тип чай се слави като доста потребен за здравето и елементарен метод за събаряне на ненужно тегло. Наричат го медицински чай и тоник знамение. Тези му названия са получени поради разнообразния му химичен състав, включващ съвсем всички съществени витамини - А, В, С, Е и Р.

 Пу-ер чай

Желязото, калият и флуорът, цинкът, фосфорът и магнезият допълват листата на потребните минерали, а аминокиселините и органичните киселини, както и полифенолите, танините и растителните протеини дават картината на едно безпределно потребно растение.

Не е инцидентно, че има толкоз потребно деяние при понижаване на непотребното тегло. Използват Пу-ер като детокс средство за пречистване на организма. Той гори мазнините и ускорява метаболитните процеси.

Чаят Пу-ер е профилактично средство против неприятен мирис. Също по този начин подкрепя положителният сън и понижава напрежението в тялото. Тонизиращото му деяние го прави добър сурогат на утринното кафе. В родината му - Китай, го употребяват и като средство при махмурлук.

Пу-ер понижава риска от диабет и контролира неприятния холестерол. Подпомага процеса на кръвообращение и поддържа сърцето. Той пази организма от рак и е бариера против сърдечни болести. Антимикробните му свойства също не са за подценяване. Неслучайно този чай Пу-ер е ценена и скъпа суровина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР