Чаят е една от най-старите напитки, познати на човека. Неговата

...
Чаят е една от най-старите напитки, познати на човека. Неговата
Коментари Харесай

Чаят през вековете

Чаят е една от най-старите питиета, познати на индивида. Неговата история датира от хилядолетия за китайците, а при нас европейците -едва от няколко века. Чаят участва на трапезите на хора от разнообразни народности и възраст. Той е освен средство за утоляване на жаждата и освежаване, само че най-много е естествено лекарство, употребявано през вековете и в съвремието ни.

Традициите, свързани с пиенето на чай, са непокътнати и до през днешния ден в домовете на британските благородници, които не пропущат да се насладят на чаша благоуханен чай тъкмо в 17.00 часа, поднесен с пресни сладки. А китайците, като се изключи че се любуват на усета и аромата на чая, употребяват чаените листа, с цел да гадаят и предсказват човешките ориси.

В Япония пиенето на чай е било цяла гала, чиято цел била човек да отпусне съзнанието си и да усети хармонията си с природата и целия заобикалящ свят. В началото са го изпълнявали единствено мъжете - самураи, които с пиенето му казвали, че не мислят за война.

Едва по-късно чаеният обред бил изпълняван от цялото семейство, даже станал толкоз значима част от фамилния уют, че всяка японка още от дребна била обучавана в тънкостите при приготвянето на чай.

В днешно време никой не отделя толкоз време на тази напитка, която си купуваме и от автомати и пием в пластмасови чашки, само че преди епохи чаят е бил обвързван с домашния уют и хармонията.

Благодарение на тези обичаи се развиват и усъвършенстват и занаятите, свързани с изработването на красиви чайници, чинийки, чашки, лъжички и всевъзможни предмети от заобикалящия ни обичай, свързани с пиенето и приготвянето на чай.

 Чай

Отделно се разнообразяват и усетите на чая посредством многото и разнообразни добавки към него: мед, лимон, мляко, сметана, ром или коняк. Разнообразява се и методът за поднасянето на чай, дали да бъде насипен, пресован на плочка или пък пакетиран с филтрова хартия или разтворим.

Чаят е освен вкусна, само че и лечебна напитка. Той има стимулиращото деяние, което е обвързвано със наличието му на кофеин. Освен това той съдържа таин, етерични масла, алкалоиди и доста витамини, а чаените листенца съдържат естествени антиоксиданти.

Чаят е универсална напитка, той може да ни сгрее, в случай че ни е студено, само че може и да ни защищити от простуда, да ни тонизира, в случай че сме изтощени, или просто да подслади живота ни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР