Чай от ябълки с дафинов лист? Не е съвсем обичайната

...
Чай от ябълки с дафинов лист? Не е съвсем обичайната
Коментари Харесай

За какво е полезен чаят от ябълки с дафинов лист?

Чай от ябълки с дафинов лист? Не е напълно нормалната композиция за чай, само че напитката е доста вкусна и доста потребна! Навярно сте наясно и не е нужно да обясняваме за изгодите от ябълките и дафиновия лист, само че дано ги напомним.

Ползи на чая от ябълки с дафинов лист

Ябълковият чай съдържа съвсем всички субстанции, намиращи се в пресните ябълки, като се изключи фибрите и витамин С, които се унищожават при топлинна обработка. Всичко останало е непокътнато: богат комплекс от витамини (A, B1, B2, B3, E, P, PP, K), калций, желязо, аминокиселини, пектини, фруктоза, антиоксиданти. Най-полезното при плодовете е ябълковата кора, несъмнено, в случай че сте сигурни, че ябълките не са били обработени по никакъв метод, преди да бъдат продадени. Ябълковите семки също са доста потребни – в тях има доста йод.

Дафиновият лист съдържа доста значими субстанции: фитостерол, линалоол, етерично масло, танини, камфор и киселини – мравчена, капронова, маслена, лауринова, оцетна. Съставът включва доста потребни съединения като мазнини, протеини, въглехидрати, витамини от групи А, В, С, РР; макро- и микроелементи - магнезий, фосфор, натрий, цинк, мед, селен, желязо, манган и калий. Поради това количество биологично дейни субстанции дафиновият лист се употребява във фармацевтиката за битка с разнообразни болести. Той нормално се употребява вкъщи на чай под формата на отвара.

И двете съставки на чая имат мощни антисептични свойства. Помагат за извеждане на токсините от тялото, усъвършенстват имунитета. Имат позитивно влияние при инфекции на дихателните пътища, защищават при вирусни епидемии. Чаят облекчава кашлицата и синузита и укрепва тялото. Успешно почиства тялото от насъбраните отрови, в това число дава сили и сила след боледуване. Добър вид е и за обща детоксикация и профилактика.

 Дафинов лист изгоди

Пектините, съдържащи се в ябълките, свързват бактериалните отрови, които се образуват в червата при храносмилателни разстройства или отравяне, а също по този начин оказват помощ за отстраняването на соли на тежки метали от тялото. Освен това дафиновият лист също предотвратява отлагането на соли в ставите, въздейства удобно върху бъбреците и пикочния мехур, извеждайки камъните от тялото. Освен всичко предизвиква разграждането на мазнините и притъпява възприятието на апетит. По този метод, консумирайки чай от ябълки с дафинов лист, храносмилането и обмяната в тялото се възстановяват, високите равнища на кръвната захар понижават. Съответно, чаят се предлага и на хора с диабет и на тези, които желаят да отслабнат, само че тогава би трябвало да се употребява без подсладител.

Ябълковият чай с дафинов лист е ефикасна профилактика на атеросклероза, инсулт и други сърдечни болести. Веществата, съдържащи се в съставките му, предотвратяват образуването на холестеролни плаки и оказват помощ за бързото премахване на непотребния холестерол. При постоянна приложимост на този чай високото кръвно налягане понижава и ниското кръвно налягане се покачва.

Този чай е потребен и за тези, които страдат от бодърствуване или нараснала нервност, нервна възбудимост.Той успокоява нервната система и я укрепва, умората изчезва. Смята се даже, че тази напитка облекчава болката.

Противопоказания на чая от ябълки с дафинов лист

- бременност и кърмене;

- болести на сърцето и кръвоносните съдове;

- запек;

- язва на стомаха;

- гастрит с висока киселинност;

- алергични реакции;

- бъбречни и чернодробни болести.

Ако приемате каквито и да е медикаменти, консултирайте се с доктор, преди да започнете приема на чай от ябълки с дафинов лист!

Приготвяне на чай от ябълки с дафинов лист и приложимост

 Чай от ябълки с дафинов лист?

Съставки за подготвяне на чай от ябълки с дафинов лист:

Ябълки (без значение сорта) - 300 г

Дафинов лист - 1 бр.

Захар или мед на вкус

Вода – 1.5 литра

Начин на подготвяне:

Сварете вода със захар (докато захарта се разтвори). Ако употребявате мед, е добре да го добавите най-после. Добавете измити ябълки, нарязани на случайни части без сърцевината. Оставете ябълките да заврат, изключете котлона. Добавете дафинов лист и затворете капака. Увийте с забрадка на няколко пласта и оставете да се запари за 30 минути. След избраното време дафиновият лист и ябълките би трябвало да се махнат от течността, а напитката би трябвало да се филтрира преди пиянство. Ако се подготви от червени сортове ябълки, надлежно и цветът се оказва розов.

Чаят от ябълки с дафинов лист се приема за не повече от две седмици по 2-3 чаши дневно, за предпочитане на гладно.

Хранителна и енергийна стойност за 100 г:

Енергийна стойност - 17, 6 kcal

Протеини - 0.1 г

Мазнини - 0.1 г

Въглехидрати - 4.1 г

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР