Част от претендентите за приемник на премиера Тереза Мей заявиха,

...
Част от претендентите за приемник на премиера Тереза Мей заявиха,
Коментари Харесай

Може ли британският парламент да спре Brexit без сделка?

Част от кандидатите за правоприемник на премиера Тереза Мей обявиха, че Англия би трябвало да напусне Европейския съюз на 31 октомври, даже това да значи Brexit без договорка.

Могат ли английските депутати да създадат нещо, с цел да спрат излизане на Англия от Европейския съюз без договорка?

Мей разгласи предишния месец, че ще подаде оставка през днешния ден и ще разреши на различен да дефинира по-нататъшния път на Brexit, само че приемникът й ще се сблъска със същите ограничавания, които доведоха до отхвърлянето три пъти на договорката й за Brexit.

Гласуванията до момента през годината сочат, че няма обединен проект, подкрепян от болшинство в Народното събрание. Депутатите не престават да спорят по кое време, по какъв начин и даже дали Англия да извърши решението на британците на референдума през 2016 година за излизане от Европейския съюз.

Въпреки това има единодушие на болшинството в Народното събрание за опълчване на Brexit без договорка, която да урежда краткотрайни сделки по въпроси като митническата материя и правата на жителите.

Ако новият министър председател не успее да преодолее безизходицата в Народното събрание или реши да предприеме дейни дейности за Brexit без договорка, какво могат да създадат депутатите, с цел да предотвратят излизане от Европейски Съюз без съглашение?

Политически напън

Избраните депутати в Камарата на общините със 650 места разполагат с доста способи да изразят мнението си, само че малко от тези способи имат силата да накарат държавното управление да промени курса си. Противниците на Brexit без договорка могат да изискат изключителни диспути или да употребяват времето за диспути, предоставено на опозиционните партии, с цел да гласоподават по предложение, което да показва мнението им. Ако бъде подкрепено от болшинство, това ще сътвори политически напън за държавното управление да премисли политиката си, само че министър председателят няма да бъде привързан да я промени.

Законодателни лостове

Ако болшинство в Народното събрание желае да спре Brexit без договорка без поддръжката на държавното управление, то ще има потребност да промени законодателството, с цел да може по някакъв метод да го предотврати - с искане министър председателят да отсрочи или да анулира Brexit.

По-рано тази година депутатите откриха метод да поемат контрола върху парламентарния дневен ред и макар съпротивата на държавното управление одобриха закон, с който задължиха Тереза Мей да изиска още време от Европейски Съюз. Това единствено по себе си няма да предотврати Brexit без договорка, защото Европейски Съюз би трябвало да даде единодушието си за удължение на периода. Само законодателство за отдръпване на настояването за задействане на член 50 може да спре Brexit. В последна сметка Мей реши, че по този начин или другояче ще желае удължение на периода и това докара до отсрочване на датата на Брекзит за 31 октомври, само че стана ясно, че депутатите могат да намерят метод да наложат волята си, в случай че съберат болшинство.

Този механизъм обаче почиваше върху желанието на държавното управление да получи парламентарно утвърждение на договорка за Brexit. Ако държавното управление ефективно следва тактика за излизане без договорка, депутатите няма да могат да похитят законодателния развой, с цел да прокарат техен закон и ще би трябвало да измислят различен метод за прекъсването й.

Макар и да има малко прецеденти, парламентарните правила се потвърдиха като много гъвкави през последните месеци, а ръководителят на Камарата на общините Джон Бъркоу, който има забележителна власт върху процедурните въпроси, поддържа опитите за блокиране на Brexit без договорка.

Финал на играта

Парламентът има пълномощието да смъкна държавното управление с избор на съмнение. За това ще е належащо част от консерваторите или от членовете на Демократичната юнионистка партия да се разпалват.

Това може да спре политическия развой и съвсем сигурно да докара до промяна на водачите, само че няма автоматизирано да промени юридическата истина, че Англия ще престане да е член на Европейски Съюз на 31 октомври.

За попречване на Brexit без договорка ще са нужни дейности на идващото държавно управление, което ще пристигна на власт или след избори, или с образуване на нова ръководеща коалиция в Народното събрание. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР