Част от българите зад граница искат да се върнат, но

...
Част от българите зад граница искат да се върнат, но
Коментари Харесай

Павела Митова, ИТН: Трябва да отстояваме националния интерес

Част от българите зад граница желаят да се върнат, само че си стоят проблемите, предиздвикали ги да заминат
Павела Митова e водещ специалист на " ИТН " в бранш " Външна политика ", претендент за депутат на партията в Стара Загора. Била е специалист в Дирекция " НАТО и Регионална Сигурност " в Министерство на Външните Работи, политически Съветник в Пети Комитет " Делегация на Европейски Съюз в Организация на обединените нации ", Ню Йорк, специалист - Делегация на Република България в ОЗХО българското посолство в Кралство Нидерландия, Хага, Научен Изследовател по стратегия на IRSP към Министерство на Образованието, културата и науката на Кралство Нидерландия, Хага.
Министерство на външните работи се нуждае от кадрови и оперативни промени, споделя специалистът на Има Такъв Народ Павела Митова в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-жо Митова, като специалист по външна политика каква промяна е нужна в Министерство на външните работи?

- От години в Министерство на външните работи се следят порочни практики, както при назначенията, по този начин и в оперативното действие на ведомството. Материалната база тук-там е в окаяно положение, вътрешната връзка се нуждае от съществени усъвършенствания, а предоставяното качество на обслужване на българските жители в чужбина е незадоволително. По тези и ред други аргументи, Министерство на външните работи се нуждае от кадрови и оперативни промени, за възстановяване качеството на работа на самото Министерство. Политическите назначения на посланици, регламентирани в член 24, алинея 2 от Закона за Дипломатическа Служба, много постоянно

уронват престижа на българската дипломация

и сходна процедура в назначенията би трябвало да бъде прекъсната. Понастоящем в Министерство на външните работи не са необичайност и чиновниците не владеещи на нужното ниво нито един непознат език, а владеенето на редки езици не се предизвиква или търси съзнателно, съгласно потребностите на самото ведомство.Твърде постоянно България пропуща изгоди във външната си политика заради липса на правилник за времето за взимане на решения от референтен отдел по обещано писмо или грама. Координацията и оперативните контакти с други ведомства се правят към момента с чиновническо писмо, чийто отговор се затлачва във времето като отговорността се трансферира на получатела. Необходими са още възстановяване на информационно-аналитичната активност на Министерство на външните работи и задграничните ни представителства, повишение на отчетността в дейностите, следвайки авансово сложени цели, усъвършенстване на административните звена и, несъмнено, бистрота и надзор в провеждането на състезания.

- Програмата на " ИТН " планува усилване на ролята на България при дипломатическото отстояване на националния интерес в структурите на Европейски Съюз. Как ще се случи това? Бихте ли дала образци по съответни въпроси?

- България е пълновръстен член на Европейски Съюз итрябва да отстоява националния си интерес по безусловно всички точки от дневния ред на Европейските структури, бидейки в същото време предан и предвидим сътрудник.

България би трябвало да следва собствен личен дневен ред

на Балканите, в Черноморски район и Източното Средиземноморие.

- Ангажиментите на България като член на Европейски Съюз бяха дежурното опрощение на остарялата власт за липса на визови облекчения за туристи от трети страни. Как може хем да съблюдаваме уговорките си към Европейски Съюз, хем да отстояваме националния си интерес и да развиваме стратегическия бранш туризъм?

- България има суверенното право да води разговор за облекчение на туристическия визов режим за трети страни. Длъжни сме да съблюдаваме поетите задължения към Европейски Съюз, само че дано не забравяме, че всяко предложение на Комисията се преглежда и изпраща за ремонти на Екологичен потенциал и Съвета. Ако за обещано решение Съветът и Парламентът не могат да се спогодят за поправките, се организира второ четене, на което Парламентът има пълномощията да блокира законодателното предложение. Трябва

да спрем да имаме вяра в мантрата, че България е безгласен наблюдаващ

без правото да следва законоустановените механизми за отстояване на националния си интерес, посредством която някогашните ни управници постоянно търсеха способи за гузно опрощение на неуспеха си.

- " ИТН " предлага облекчена процедура за придобиване на българско гражданско за хора с български генезис. Как това ще помогне за превъзмогването на демографската рецесия?

- Българската диаспора е освен част от нашия народ, нещо повече- без нея развиването на нацията не би било пълноценно и сполучливо. Бесарабските българи в Молдова, Украйна и Румъния се самоопределят като неизменима част от народа ни и бленуват за България, въпреки и част от тях да нямат даже персонални мемоари за родината си. Наличната демографска рецесия докара до липса на човешки запас и експерти в разнообразни области в слаборазвитите региони на страната ни.Чрез облекчение процедурата за придобиване на българско поданство, за лица, при които еднопосочно може да се откри български генезис, се цели освен да се заселят избрани региони с хора, които желаят да се завърнат на наша територия, само че и да разреши на

бесарабските българи по-лесно да се интегрират

и да стартират нов, спокоен живот и работа у нас.

- Как оценяване политиката на България към българите зад граница? Какво би трябвало да се направи, с цел да притеглим назад в Родината част от сънародниците си?

- Според мен, всяка една мярка за разрешаване да даден проблем, би трябвало да бъде непроменяемо обвързвана с изконната повода за възникването му, както и с дейности предотвратяващи повторното му формиране. В случая, факторите, довели до емиграцията на българските жители, са многостранни и са свързани с качеството на живот у нас, просветителната ни система, ниските приходи и, може би подценявания фактор- стресът.За да притеглим назад в Родината част от сънародниците си, би трябвало да им осигурим сходни на техните или по-добри условия за живот в България. Голяма част от българите зад границата желаят да се завърнат, само че не виждат нужните промени за премахване на проблемите, които са ги предиздвикали да заминат. В този ред на мисли, с цел да се завърнат хората живеещи в чужбина, би трябвало да се обезпечи

заслужен живот за хората, живеещи в България

а до момента в който това се случи българите зад граница не трябва да се усещат изолирани и ненужни. Затова е от изключителна значимост и значение работата на задграничните ни представителства.

- Отношенията с Русия и Съединени американски щати станаха част от предизборната конкуренция поради изгонването на съветски дипломати, упрекнати в шпионаж и поради листата " Магнитски ". На какви правила би трябвало да стъпят и да се развиват двустранните връзки България - Русия и България - Съединени американски щати?

- Дипломацията е изкуството за водене на договаряния, само че и средството за поддържане на мира. Глобализацията и преходът към един многополюсен свят издигат от ден на ден смисъла на дипломацията в връзките с главните интернационалните фактори- Съединени американски щати, Русия и Китай. Динамиката в последните десетилетия, а и скорошните провали в резултат на пандемията, преформатираха доста интернационалната настройка. Пред Европейски Съюз е подложен въпроса дали ще продължава да избира страна, към която да насочва поддръжката си, или ще се стреми да заеме мястото си на

независим мощен състезател на интернационалната сцена

България е пълновръстен член на НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации, и двустранните ни връзки с всяка една страна директно зависят от поетите ни задължения и договорености в границите на интернационалните организации, в които членуваме.

- Спорните въпроси сред България и Северна Македония за историята и езика, станаха част от предизборната конкуренция и за 45-ото Народно събрание, и в този момент - за вота на 11 юли. Адекватна ли е българската позиция?

- Считам политиката на страната ни във връзка с участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз за поредна и ясна. Тя се основава върху убеждението ни, че политиката за разширение на Европейски Съюз би трябвало да се базира върху цялостното приложение и съблюдаване на Копенхагенските договорености. България би трябвало да продължи да води градивен разговор в отбрана на фундаменталните си ползи и да отстоява пълното  осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017г. Евентуално участие на РСМ в Европейски Съюз без да бъдат позволени противоречивите въпроси за езика, историята и човешките права би довело освен до изостряне на езика на омразата сред двете страни, само че и би било деструктивно за цялостната интеграционна политика на Европейски Съюз и европейската еднаквост.

-България се включи интензивно в самодейността " Три морета ". Какви са изгодите за страната ни?

- Инициативата " Три морета " е платформа за районно развиване в разнообразни посоки като транспортна, цифрова и енергийна инфраструктура и България би трябвало да се възползва от опциите за привличане на вложения, които форматът предлага.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР