Часове след като Русия започна военната операция срещу Украйна, рублата

...
Часове след като Русия започна военната операция срещу Украйна, рублата
Коментари Харесай

Рублата се срина рекордно, в Украйна - лимити за теглене на пари

Часове откакто Русия стартира военната интервенция против Украйна, рублата и гривната се сринаха, а украинците всеобщо започнаха да теглят пари от банкоматите.

Централната банка взе две значими решения в опит да предотврати финансова рецесия - забрани пазаруването на задгранична валута на междубанковия пазар в страната и фиксира курса на гривната, разгласи гуверньорът Кирило Шевченко, представен от Българска телеграфна агенция.

Продажбите на задгранични валути към този момент няма да бъдат спирани, добави той.

Банката също така забрани тегленето на задгранична валута и ограничи тегленето на пари от сметки до 100 хиляди гривни на ден

По думите на Шевченко банковата система в страната работи обикновено, банките са отворени и действат, а безналичните интервенции не се лимитират.

Забранени ся преводите по сметки от и до съветски субекти, както и издаването на електронни пари и попълването на електронни портфейли.

Шевченко уточни, че банката ще направи всичко належащо, с цел да обезпечи гривни на банковата система без ограничавания и ще рефинансира банкови задължения до една година без ограничаване на сумите.

Минути след 11:30 ч. българско време цената на гривната продължава да понижава по отношение на американския $ до 30,8712 гривни за $.

Руската рубла предстоящо също внезапно поевтиня.

Цената ѝ се срина до рекордно дъно по отношение на $, откакто локалната търговия бе спряна след нападението на съветските сили против цели в Украйна, а американският президент Джо Байдън даде обещание „ сурови “ наказания.

Руската валута поевтинява до 85,1030 рубли за $ минути след 11:30 ч. българско време.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР