Бюджетът се прие, парламентът прояви отговорност. Това коментира в Народното

...
Бюджетът се прие, парламентът прояви отговорност. Това коментира в Народното
Коментари Харесай

Поредната актуализация мина през пленарна зала

Бюджетът се одобри, Народното събрание прояви отговорност. Това разяснява в Народното събрание финансовият министър в оставка Асен Василев.

Депутатите одобриха актуализацията на бюджета, в която са заложени обезщетенията за бизнеса, за работещите родители и за тавана на държавния дълг.

Без разногласия бяха признати предложенията за нарастване на тавана на държавния дълг - от 7.3 милиарда лева до 10.3 милиарда лева.; за взимане на държавно обезпечени заеми от " Булгаргаз " и " Булгартансгаз ", както и за въвеждането на отстъпка от 25 стотинки на литър на ниска цена гориво.

На 28 юни бюджетът мина в отрасловата комисия, само че обезщетенията за ток за небитови крайни консуматори не бяха признати. Тази вечер депутатите освен одобриха да има отплата, само че и трансформираха решението, като размерът на помощта ще е 100% от разликата, вместо 80 на 100, а базовата цена е 250 лева./MWh.

На изключителното съвещание във вторник и на постоянното - в сряда, народните представители приема бюджетите на ДОО и НЗОК. Грешка в признати две оферти на " Възраждане " за бюджета на касата усложниха приемане на актуализацията. Причината е, че е позволена неточност, обвързвана с признатите благодарение на ГЕРБ и Движение за права и свободи 14 милиона лв. за лекуване на деца.

С промените на ДОО минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усилва от 370 лева на 467 лева - нарастването е с 26,2%. Всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, се осъвременяват с 10 на 100.

Председателят на Народното събрание Мирослав Иванов сложи въпрос дали да се върнат още веднъж към бюджета на касата, макар че законът е " затворен " и се приготвя за изпращане в президентството. Все още няма решение по какъв начин да се действа, с цел да не става казус.

По време на второто четене на актуализацията депутатите взеха решение също, че акцизът на цигарите няма да се усилва. Министерството на финансите оферираше от 1 юли да се вдигне акцизът на цигарите и тютюневите произведения.

В сряда даже се одобри нулева ставка на Данък добавена стойност за хляба. До това се стигна след глас простъпка от депутата от " Демократична България " Антоанета Цонева. С нейния избор народните представители поддържаха предлагането на Пламен Абровски и група народни представители от " ИТН ", което в понеделник бе отхвърлено от бюджетната комисия. В него е заложено понижена ставка от 9% за настаняване в хотели, за ваканционно настаняване и отдаване чартърен на площадки за къмпинг и каравани. Отпада и Данък добавена стойност за брашното. Мярката ще важи за период от 1 година - до 1 юли 2023 година

Заседанието на Народното събрание мина на фона на опасността от съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, че в случай че нотата за експулсиране на 70 съветски дипломати и чиновници в задачите не бъде оттеглена, посолството ще бъде закрито. Наложи се и привикване на председателски съвет.

След приемането на актуализацията ръководителят на бюджетната комисия и народен представител от Има Такъв Народ Любомир Каримански благодари на народните представители и на вицепремиера Асен Василев, който присъстваше на съвещанието. Макар и след разкола в обединението и отдръпването на Има Такъв Народ от нея Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната " съобщи, че благодарността е и към Каримански.

Асен Василев благодари на екипа на Министерството на финансите и на всички депутати, че в сложната политическа конюнктура са съумели да свършат това, което е значимо за българските жители.

След благодарностите и от страна на някогашния финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ актуализацията на държавния бюджет дефинитивно беше призната. С последното гласоподаване народните представители одобриха, че бюджетът влиза в действие от 1 юли като се изключи бюджета на НЗОК - от 10 юли, както и на понижението от 25 стотинки за гориво и понижената ставка за хляба - три дни след обнародването им в Държавен вестник.

Още преди Министерският съвет да одобри актуализацията на бюджета на постоянното си съвещание преди няколко седмици, трите проектозакона - за бюджетите на ДОО, НЗОК и държавния бюджет - бяха разпределени по комисии и се очакваше те да бъдат признати за към две седмици.

Парите за пътища на Министерство на регионалното развитие обаче скараха Има Такъв Народ и " Продължаваме промяната " и министрите на Слави Трифонов напуснаха съвещанието на Министерски съвет. Няколко часа по-късно водачът на " ИТН " разгласи, че те напущат ръководството. Стана ясно още, че партията ще поддържа единствено обществените ограничения в плана за актуализация.

Големият бюджет се трансформира в " жертва " на разкола в обединението. Повечето комисии или не събираха кворум, или отхвърляха текстовете. Това се случи и на 9 юни в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Макар от Има Такъв Народ да даваха поръчки, че желаят да се одобри " бюджет на парче ", актуализацията беше призната и антикризисните ограничения ще влязат в действие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР