Бюджетът на България за 2021 г. трябва да ориентира икономиката

...
Бюджетът на България за 2021 г. трябва да ориентира икономиката
Коментари Харесай

Какво препоръча Кристалина Георгиева за бюджет 2021

Бюджетът на България за 2021 година би трябвало да ориентира стопанската система към възобновяване от икономическата рецесия вследствие на пандемията от ковид. Той би трябвало да е насочен към това коронакризата да не рефлектира дълготрайно върху българската стопанска система. Тази рекомендация даде ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева в отговор на въпрос на „ Стандарт ” какъв би трябвало да е бюджетът на страната ни за идната година -  обществен, който подвига приходите или подобен, който подтиква производството посредством преференции и облекчения за бизнесмените.

Не можем да си позволим лукса да вършим или едното, или другото, сподели Георгиева, която даде през днешния ден онлайн конференция за българските медии.  И добави: „ Бюджетът за 2021 година би трябвало да ориентира стопанската система към възобновяване, към попречване на дълготрайното рефлектиране на коронакризата върху стопанската система. ”. В тази връзка Кристалина Георгиева обърна особено внимание върху образованието. Ние знаем,че децата през днешния ден от ден на ден се учат от у дома. За някои това е по-лесно, за други по-трудно. Отсъствието на първокласен достъп до обучение е проблем, който ще рефлектира върху продуктивността на труда в България в бъдещето. Затова образованието би трябвало да е приоритет в държавната политика, акцентира шефът на МВФ.

Георгиева напомни, че има браншове в стопанската система, които са доста съществено наранени, изключително в региона на услугите и поддръжката за тях би трябвало да продължи. Но прикани да отчитаме обстоятелството, че някои от компаниите в тези браншове и преди пандемията не се били доста постоянни. Подкрепата би трябвало да е за работещите, за тези компании, които обезпечават претовареност, сподели Кристалина Георгиева. И предложи опазване на мярката за задържане на служащи. Тя бе безапелационна, че би трябвало да се мисли за хората отвън пазара на труда, с цел да не се окаже, че те са отвън него за доста дълго време. Затова страната ни би трябвало да концентрира старания и запаси за тяхната подготовка и преквалификация.

И икономическата политика, и обществената политика би трябвало да са насочени към това да се предотвратят трайните отрицателни резултати от коронакризата върху стопанската система, акцентира още един път Георгиева. За нея в идващите месеци би трябвало да се обърне внимание на фискалната политика. Кристалина Георгиева подсети, че от началото на пандемията има нарастване на необслужваните заеми. Фискалната политика би трябвало да подкрепя най-бедните, най-засегната част от популацията, сподели Георгиева. За нея данъчната почивка за компаниите не е ефикасен инструмент,защото губещите със или без нея, налози не заплащат. А печелившите би трябвало да подкрепят стопанската система на страната.

По-голям е смисълът да се поддържа заетостта на компанията, в сравнение с опциите за нейната облага, сподели още Кристалина Георгиева. Според разбора й пандемията ясно е разграничила стопанската система на предишното и стопанската система на бъдещето, която градим сега. Тази нова стопанска система е цифрова, зелена, тя би трябвало да е по-справедлива и по-устойчива, по тази причина фискалните тласъци би трябвало да в тази посока. Затова и Министерство на вътрешните работи има 12 трилиона $ за фискални ограничения.

Световната стопанска система стартира своето нанагорнище от дъното, само че пътят ще бъде неравномерен и нерешителен, сподели Кристалина Георгиева. Макар прогнозата да е по-малко песимистична, следим невиждан негативен напредък - 4,4%. Единствената страна, която бележи растеж от 1,9% за 2020 година е Китай. Според прогнозите на МФВ ще има отчасти възобновяване - 5,25% напредък следващата година, което няма да е задоволително да ни върне в предкризисните равнища от 2019 година Очаква ни утежняване на стандарта на живот на съвсем всички страни, безапелационна бе Георгиева. Нейното обръщение е: Време за промени, дружно сме по-силни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР