Бюджет 2024 най-вероятно . В сряда той беше обсъден от

...
Бюджет 2024 най-вероятно . В сряда той беше обсъден от
Коментари Харесай

Бюджет 2024 влиза в парламента с корекции

Бюджет 2024 най-вероятно. В сряда той беше разискван от обществените сътрудници на съвещание на тристранката и не получи тяхната поддръжка. Синдикатите упорстват за по-големи нараствания на заплати в обществената сфера, до момента в който работодателите са срещу разпределяне на пари без икономическа аргументация. А тезата, която ги сплотява, е опасението, че бюджетът за следващата година е плануван прекомерно оптимистично.

Мненията на обществените сътрудници обаче надали ще трансформират към този момент заложените параметри в бюджета за следващата година. Такива обещания даде финансовият министър Асен Василев след срещите си с политическите партии, които стоят зад държавното управление. Приходната част ще бъде понижена с 2.4 милиарда лева поради опасенията, че таксата за транспорт на съветски газ през България може да не бъде събрана. Със същата сума ще бъдат свити и финансовите разноски и по този начин те се залагат на 9.98 милиарда лева Василев даде обещание и бистрота за капиталовите планове, които ще бъдат финансирани с тези пари.

Досега финансовата стратегия на държавното управление не беше обществена - на процедура всяка година депутатите гласоподават многомилиардни разноски за вложения без да е ясно за обществото към кои планове ще се насочат те. Сега Василев даде обещание те да са забележими в системата ИСУН по сходство на европейските, както и да показа на Народното събрание два листата с съответни планове, които ще се финансират следващата година - общински и национални. От думите му стана ясно, че обилни средства са планувани за автомагистралите " Хемус ", " Европа " и " Струма ", както и за скоростния път Видин - Ботевград.
Каква философия стои зад бюджета
Бюджет 2024 е направен при упования за 3.2% растеж на Брутният вътрешен продукт следващата година, продължаващ спад на инфлацията до 4.8% средногодишно и очакване на растеж на разноските за труд с 11%. Финансовата рамка на годината залага на недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт, което значи и още дълг. Резервите на работодателските организации по плана са в няколко направления:
Реклама
- упованията за развиване на стопанската система на Министерството на финансите са прекомерно оптимистични, което води и до надценени сметки за приходите.

- растежът на приходите, който се подтиква в допълнение през фиска, не дава отговор на растежа на продуктивността на труда, а това ни прави неконкурентни

- залагането на недостиг на границите на разрешените 3% от Брутният вътрешен продукт крие заплаха той да бъде надхвърлен, по тази причина и съгласно бизнеса е добре да има буфери. Както и да се върви към стесняване на дупката в бюджета.

По думите на Василев обаче, в случай че бюджетът е уравновесен, България ще влезе в категорията на страните " със постоянна беднотия ", защото към половината от вложенията се финансират със заемно финансиране. " Да, има школи на икономическа мисъл, които са идеологически обусловени, уравновесени бюджети и по този начин нататък, и пазарът да прави самичък всичко. Ако тръгнем да управляваме стопанската система с идеология, рано или късно ще катастрофираме, тъй като идеологията да балансираме бюджета - можем да го балансираме този бюджет, махаме още 6 милиарда вложения и сме на нула, само че това би ни поставило безусловно в групата на стабилната беднотия ", разяснява той. Друг е въпросът, че със същата меродавност може да се твърди и че част от пенсиите се финансират със заеми. Дефицитът на фонд " Пенсии " следващата година да вземем за пример се залага да е над 10 милиарда лева
Реклама
В петък проектобюджетите на НЗОК, ДОО и на страната ще бъдат гласувани на изключително съвещание на държавното управление и евентуално още същия ден ще бъдат импортирани в Народното събрание. А Василев изрази вяра до Коледа да бъдат признати и от депутатите.
Свързани публикации Подкаст: Бюджет за оптимисти 17 ноември 2023, 11:27 Бюджет в розово 17 ноември 2023, 09:37 Забавянето продължава: Растежът на Брутният вътрешен продукт се свива до 1.7% през третото тримесечие 14 ноември 2023, 15:45

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР