Бустерната доза ваксина предпазва от Омикрон, но след време защитата

...
Бустерната доза ваксина предпазва от Омикрон, но след време защитата
Коментари Харесай

Ще започнем ли да се ваксинираме на всеки три месеца


Бустерната доза ваксина защищава от Омикрон, само че след време отбраната стартира да понижава. Защо това е по този начин и ще стартираме ли да се имунизираме на всеки три месеца? Тук отговаряме на най-важните въпроси.

Защитата против Омикрон след цялостна имунизация с две дози (или една при препарата на Johnson & Johnson) бързо отслабва, споделя Себастиан Улберт от Института по клетъчна терапия и имунология в Лайпциг. Поставянето на бустерна ваксина съществено укрепва тази отбрана поради построяването на нови антитела.

В своя подкаст цитира датско проучване, съгласно което бустерната доза съществено понижава риска от заразяване с Омикрон и е решаваща за преодоляването на сегашната вълна от заразявания. И все пак, първите две дози пазят релативно добре против тежко протичане на болестта, изяснява Улберт.

Защитата против тежко протичане е устойчива
Редакцията предлага
Имунологът Карстен Ватцл цитира данни на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство за хоспитализациите след имунизация. Според тях отбраната след втората ваксина е 72 %, а след бустерната доза - 88. Още е рано да се каже какъв брой дълго бустерната ваксина, изяснява Улберт. Но тя сигурно повишава имунния отговор и защитните механизми.

Но към този момент наподобява ясно: Дори и след трета доза, с времето отбраната против инфекции понижава. “Многото антитела, които човек получава след бустер, се губят с времето. Причината е, че имунната система реагира на имунизацията както на зараза и едновременно създава доста антитела ”, изяснява Ватцл. Но с времето потребността от тях се губи и броят им понижава. Съответно се покачва и рискът от пробив във имунизацията или повторна зараза. Но в дълготраен проект главната цел е да се предотврати тежкото протичане на заболяването. А тази отбрана се губи доста постепенно. Затова за хората в рискови групи постоянното слагане на бустери може да се окаже належащо, само че за младите и здрави хора те едва ли ще са нужни, в случай че вирусът не мутира съществено.

Струва ли си слагането на четвърта доза?

демонстрира, че четвъртата доза повишава антителата, само че равнището им бързо по-късно още веднъж спада до това след третата доза. Четвъртата имунизация е верният ход за рисковите групи, да вземем за пример за възрастните хора, само че е противоречиво дали тя може да бъде решение за останалата част от популацията, което няма по какъв начин да се имунизира на всеки четири месеца.

При Омикрон все по-често се стига до така наречен. “Ваксините са съобразени със характерна поредност от шиповия протеин, открит на повърхността на вируса. Междувременно обаче има разновидности, при които шиповият протеин е изменен на основни места ”, изяснява специалистът по имунизациите Улберт. В резултат на това този вирусен вид към този момент не се разпознава добре от имунната система. Освен това при по-заразните разновидности нормално е належащо проникването на по-малко вируси, с цел да се инфектира човек.

В Израел към този момент слагат четвърта доза Ковид-ваксини

“Чистата ще остане неоптимална със сегашните ваксини ”, сподели генералният секретар на Германското сдружение по имунология. Но: “Ваксините към момента правят това, което би трябвало: защищават от тежко протичане и сега виждаме това и при Омикрон. ”

Експерти: бустерното имунизиране обезпечава висока отбрана

Анализ, показан неотдавна от английската Агенция за здравна сигурност, демонстрира, че бустерните имунизации обезпечават на изключително уязвимата група на възрастните хора доста висока отбрана против тежки болести, в това число за Омикрон. Три месеца след третата имунизация, отбраната против хоспитализация за хора на 65 и повече години е към 90 %. Защитата от зараза с леки признаци, въпреки това, е едвам към 30 %, демонстрират предварителните данни.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР