Бушидо – това е Кодекс на честта на самураите, набор

...
Бушидо – това е Кодекс на честта на самураите, набор
Коментари Харесай

Седемте морални принципи на самураите

Бушидо – това е Кодекс на достойнството на самураите, набор от правила, насоки и правила на държание – както в борба, по този начин и в живота като цяло. Като опитни стратези, безстрашни бойци и положителни философи, някои от самураите са били най-почитаните хора на своето време в Япония.

Ги – правдивост. Бъди постоянно почтен в своите дейности. Вярвай в справедливостта, не на други хора, а на тази, която е в теб. За самураите няма последователност в оценката на чест и правдивост, има единствено черно или бяло, правилно или погрешно. Всеки почтен човек с чиста душа не се опасява от истината.

Ю – храброст. Издигни се над тълпата. Да се криеш в черупката си като костенурка – това означава да не живееш. Самураят би трябвало да има дух на воин. Въпреки че това е доста рисково и рисковано, то прави животът на самурая пълностоен. Това не е духовната слепота – самураите са умни и мощни. Замени своя боязън с почитание и внимание.

Дзин – добродетел. Състрадание и жал. Интензивното образование прави самурая бърз и мощен. Той развива мощ, която би трябвало да се употребява за общото богатство. Ако ориста не му даде опция да я използва за положителното на хората – той я намира самичък.

Рей – почитание. За самурая не е належащо да бъде нечовечен и да потвърждава силата си. Дори и с най-злия зложелател самураят би трябвало да бъде вежлив. Без това качество, ние не сме нищо повече от зверове. Истинската вътрешна мощ се демонстрира в спора.

Макото – откровеност. Ако самураят споделя, че ще направи нещо, той би трябвало да го извърши. Нищо в този свят не може да го спре. Фактът, че е споделил нещо, към този момент е гаранция за осъществяването му. Да каже и да направи – това е едно и също нещо.

名誉

Meййо – чест. За самураите има единствено един арбитър, койт0 може да съди за негова чест – самият той. Решенията, които той взема и извършва, отразяват същинското му “Аз ”. Не можеш да се скрие от себе си!

忠義

Tюги – лоялност. Самураят е виновен за дейностите си, непринудено поемайки отговорност за тях. Той е безусловно правилен и предан на властелина си и е модел за подчинените си. Думата на мъжа са неговите следи. По тях можете да вървите след него, където и да отиде. Внимавайте, къде вървите вие!

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР