Бургаският окръжен съд постанови най-тежката мярка задържане под стража за

...
Бургаският окръжен съд постанови най-тежката мярка задържане под стража за
Коментари Харесай

Обвиненият за катастрофата в Бургас Омар остава в ареста

Бургаският областен съд постанови най-тежката мярка задържане под стража за сирийския жител Омар Мохамад Али Аднан. В претекстовете на съда е посочено, че има задоволително събрани данни за съпричастност на Омар към закононарушението, което рейс с мигранти блъсна полицейски автомобил и на място починаха двама полицейски чиновници.  

Заради високата степен на социална заплаха на осъщественото закононарушение, той остава в следствения арест. 

Според обвиняването, Омар е направил тежко съзнателно закононарушение и би трябвало да получи непрекъснат арест. Събрани са задоволително свидетелски показания, че точно 15-годишният сириец е карал рейса, заяви в залата прокурорът.

Окръжният прокурор Димитър Узунов дефинира като " очевиден удар против държавността в Република България случая, при който Омар Мохамад Али Аднан  - сирийски жител, управлявал рейс с мигранти, за което има доста свидетелски показания, в това число и на чиновници на " Гранична полиция ", и, вместо да спре пред полицейския автомобил с включена сигнализация е нараснал скоростта на рейса и е блъснал полицейската кола, като е предизвикал гибелта на двама служители на реда.

Най-интересният въпрос в тази ситуация - за възрастта на Омар. Всъщност, той няма персонални документи, а самоличността му е открита от данни, споделени от него самия. Прокурор Узунов съобщи, че в информация на Държавната организация за бежанците са посочени две рождени дати на Омар. Според втората той е по-голям, а не 15-годишен. Всичко това следва да бъде изяснено. 

Тройна-техническата експертиза би трябвало да откри дали рейсът има спирачен път или не. 

Самият Омар пред съда съобщи, че е видял полицейския автомобил в последния миг. Натиснал е спирачки, само че те не са се задействали. 

Той се призна за отговорен и изиска да не остане в следствения арест. Каза, че закононарушението не е съзнателно. Неговият длъжностен юрист обаче дефинира настояването на Окръжната прокуратура за основателно и изиска най-тежката мярка за неотклонение - " задържане под стража ". 

Ако се потвърди, че Омар е малолетен, редуцираното наказване, по закон, е до 10 години затвор за това, което той е предизвикал като закононарушение.

Омар е споделил на служебния си юрист, че уредникът на трафика се намира в Турция. Няма данни за български лица, които да са съдействали.

Междувременно, служебният юрист на Омар Пламен Кунев съобщи, че от него знае, че уредникът на схемата за трафик на мигранти се намира в Турция. 

Момчето се е свързало с каналджиите персонално. Инструкциите за това накъде да бъдат превозени мигрантите е получавал непосредствено от индивида в Турция. 

Автобусът, който е превозвал мигранти, се насочвал от Бургас към една от другите ни граници. Той е чакал указания накъде да тръгне. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР