Бургас. Втори префурниум и фрагмент от златна верижка са част

...
Бургас. Втори префурниум и фрагмент от златна верижка са част
Коментари Харесай

Красимира Костова, НАР „Деултум - Дебелт“: Втори префурниум и фрагмент от златна верижка са част от новите открити обекти

Бургас. Втори префурниум и откъс от златна верижка са част от новите открити обекти. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас Красимира Костова, шеф на Националния археологически резерват (НАР) „ Деултум - Дебелт “. Археологическият сезон там е почнал сполучливо при започване на юли, а съгласно Красимира Костова отличните резултати към този момент са налице.

„ При изследването на античните терми разкрихме втори префурниум (пещ), който евентуално датира от III век. Разкрихме и един дребен басейн, който е бил облицован с мрамор и е бил много експозантен. Открихме въздуховоди и елементи от отоплителната апаратура на термите “, уточни шефът.

През този месец екипът се е натъкнал и на остатъци от няколко пожара, които са датирани от късната древност – от края на IV доникъде на V век, като в най-късния от тях е открит откъс от златна верижка, дълга към 16 см.

„ Тя е извънредно забавна. Вероятно е по-ранна, само че е открита в пласта от V век. Както знаем, златото се употребява дълъг интервал от време и това, че верижката има по-ранна датировка, не е пречи да се открие в пожар от средата на V век. Това е пожарът, който е унищожил града по време на хунското настъпление “, разясни Красимира Костова.

Оттук нататък екипът на Христо Прешленов ще продължи работата по римските терми, като една от задачите ще бъде да се уточни стратиграфията на обособени сектори от обекта.

Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР