Бургас. Тракийската организация приема различни структурни форми през годините, но

...
Бургас. Тракийската организация приема различни структурни форми през годините, но
Коментари Харесай

Проф. Светлозар Елдъров:Тракийската организация приема различни структурни форми през годините, но целта си остава същата – защита правата на тракийските българи и съхраняване на паметта за каузата им

Бургас. Тракийската организация приема разнообразни структурни форми през годините, само че задачата си остава същата – отбрана правата на тракийските българи и запазване на паметта за идеята им. Това сподели в Бургас историкът проф. Светлозар Елъдров, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . Проф. Елдъров е съавтор на изложбата, отдадена на 125-та годишнина от основаването на Тракийското придвижване в България, която ще бъде показана на пл. „ Тройката “ в Бургас и която поданици на града ще имат опция да преглеждат в продължение на два месеца.

„ В тази галерия ние вложихме освен научните ни знания, само че и сърце, и душа. Като членове на Тракийския теоретичен институт ние сме свързани с тракийската идея, в това число и по родовите си корени. Замисълът ни е в 20-те платна да разкажем цялата история на Тракийското придвижване, започвайки от 12 май 1896 година, когато във Варна е учредена първата тракийска организация – сдружение „ Странджа “, която доста бързо се разраства с клонове в цялата страна. Вторият неин учредителен център е в Бургас – той поражда още през същата година и до известна степен оже да се каже, че в някои интервали градът играе ролята на главния управителен център на тракийци. Заслугата на сдружение „ Странджа “ с неговите клонове е, че съумява да еманципира тракийското придвижване, да се покаже, че битката на българския народ против насправедливите решения на Берлинския конгрес е изцяло вярна, само че тя включва освен българите в Македония, само че и тези в Одринска Тракия. Въпреки че след няколко години сдружение „ Странджа “ и едноименния вестник приключват активността си, тракийци не престават своето присъединяване на едно друго ниво – в границите на Македоно-Одринското придвижване. Благодарение на тракийци и на този акт, през 1896-а година Одринска Тракия откри своето място и изпъкна освен пред българската общност, само че и пред политическите водачи на Европа и света. Стана ясно, че битката не е единствено за Македония, само че и за Одринска Тракия. Показа се това, че там също живеят българи, които се борят за своята политическа и национална независимост “, уточни проф. Елдъров.

Той напомни, че тракийската организация е претърпяла голям брой поврати в своето историческо развиване. „ Била е забранявана – освен по време на комунистическия режим, а и още през 1934-а година, когато активността ѝ е била прекъсната напълно безпричинно. Тя обаче съумява да се възроди като феникс и продължава по този начин към този момент 25 години “, добави проф. Елдъров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР