Бургас. Ще проведем няколко инициативи, свързани с чистотата на морското

...
Бургас. Ще проведем няколко инициативи, свързани с чистотата на морското
Коментари Харесай

Мая Русева, Община Бургас: Ще проведем няколко инициативи, свързани с чистотата на морското дъно в Бургаския залив

Бургас. Ще проведем няколко начинания, свързани с чистотата на морското дъно в Бургаския залив. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Бургас Мая Русева, Директор на дирекция „ Стратегическо развиване “ към Община Бургас. Днес бе показан планът „ Прилагане на ограничения за понижаване на морските боклуци в Бургаския залив “. Той се финансира по Програма за запазване на климатичните промени на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

" Основни действия по плана са начинания за разчистване на морското дъно. Неформално имаме партньорство с „ Приятели на морето “ – професионални водолази, които ще се гмуркат на няколко места в Бургаския залив и ще извадят боклуци, които по-късно ще бъдат рециклирани, сортирани и депонирани. Предвидили сме и съревнование сред локалната рибарска общественост – риболовци с лодки ще влязат в морето и тези от тях, които извадят най-вече боклуци, ще бъдат поощрени. За да бъде устойчива тази самодейност ще бъдат сложени и контейнери за събиране на боклуци на 3 места – на пристанищата в „ Крайморие “, „ Сарафово “ и „ Ченгене скеле “. Ние ще следим типа на морските боклуци, с цел да предприемем по-адекватни ограничения за тяхното подбиране и по-нататъшна преправка ", добави Мая Русева.

Тя уточни, че другата идна самодейност ще бъде ориентирана към общинската администрация и е обвързвана с въвеждане в деяние на проект за ограничение на пластмасовите артикули за еднократна приложимост.

„ Това ще стане с няколко набора от ограничения. Предвиждаме залагане на зелени критерии във всички публични поръчки, които са за доставка на рекламни, писалищен материали и при образуване на събития “, добави Мая Русева.

Третата самодейност е ориентирана към образования на бургаските възпитаници. " Оказа се, че те могат да бъдат истиснки мотор за промяма. Учениците ще бъдат подготвени от нашите сътрудници, които по разнообразни атрактивни способи ще им оказват помощ да узреят за концепцията, че би трябвало да опазват Бургаския залив ", добави Мая Русева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР