Бургас. През тази година продължиха подводните археологически проучвания на акваторията

...
Бургас. През тази година продължиха подводните археологически проучвания на акваторията
Коментари Харесай

Подводните археологически проучвания на акваторията на община Бургас продължиха и през тази година

Бургас. През тази година продължиха подводните археологически изследвания на акваторията на община Бургас, почнали през 2020 година като взаимна стратегия на Регионален исторически музей – Бургас (РИМ-Бургас) и Център за подводна археология (ЦПА) към Министерството на културата. Това оповестиха от Регионален исторически мусий - Бургас .

За втора година изследователската стратегия беше напълно финансирана от Община Бургас, което направи допустимо провеждането на две подводни археологически експедиции на ЦПА – недеструктивно сложно изследване на залив Форос и археологически разкопки на находище на стъклени съдове в залив Ченгене скеле. И двете изследвания са с теоретичен началник доктор Н. Прахов, шеф на ЦПА.

Както и през 2020 година изследването на стъкленото находище се увенча с триумф. При водолазни търсения и разкопки бяха открити десетки фрагменти от изящни стъклени съдове. Някои от тях са от видове, които не бяха открити при изследването на обекта през 2020 година Въпреки че най-вероятно те са на морското дъно вследствие на корабокрушение в рифа, към който са откривани, все още не са разпознати остатъци от потопен кораб. Находката съставлява комплект от стъклени съдове с разнородни форми. Към момента проучващият екип не е намерил точни паралели от Средиземноморието и Черноморието. Работната догадка е, че те са венецианско произвеждане от 16 или 17 век и са били пренасяни от търговски транспортен съд за градските центрове по Западното и Северното Черноморие.

Освен сбирката на Регионален исторически музей – Бургас, открита при изследванията през 2020 и 2021 година, част от стъклената групова находка е владеене на Националния исторически музей (НИМ), където през 90-те години на 20 век водолаз от Бургас предава десетки съдове. През 2021 година РИМ-Бургас, ЦПА и НИМ възнамеряват организирането на галерия, в която ще бъдат показани определени експонати от стъклените съдове от фондовете на двата музея. Провеждането на изложбата и издаването на каталога към нея са подкрепени от Министерството на културата.

В залив Форос бе извършено сложно археологическо изследване, включващо сканиране на морското дъно с поддънен профилограф и странично-сканиращ сонар и провеждането на водолазни търсения. Профилографът даде информация за античните терени, когато заливът е бил крайбрежна котловина. Сонарът записва няколко аномалии на морското дъно, които е евентуално да са археологически обекти – кораби или корабни товари. Водолазните търсения, извършени при извънредно ниска видимост, откриха че дъното на залива е покрито с тинести седименти, които крият намиращите се в залива археологически материали. От локални водолази бе получена информация, че в зоната на античната цитадела на нос Форос след мощни стихии и морски течения, премахващи дънните седименти, са били откривани богати скупчвания на керамика. Високият археологически капацитет на залив Форос дава съображение на археологическия екип да възнамерява бъдещи изследвания там.

През тази година продължи археологическата експедиция на нос Чироза и в неговата акватория с началник проф. доктор Иван Христов от НИМ. Проучвания там са осъществени с поддръжката на РИМ-Бургас и финансирани от Община Бургас и дадоха доста значима информация за предишното на региона, както и нови експонати за фонда на Регионален исторически музей – Бургас.
Така през 2021 година в акваторията на Община Бургас се организираха 3 подводни археологически изследвания, проведени от РИМ – Бургас и осъществени от екипи на НИМ-София и ЦПА – Созопол.
Към момента заради сложните условия за работа – доста ниска видимост и съществено количество водорасли, работата на водолазните екипи е краткотрайно прекъсната. Планира се продължаването на тяхната работа през есенния сезон.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР