Бургас. Лора Янева - живот в изкуството е експозиция, организирана

...
Бургас. Лора Янева - живот в изкуството е експозиция, организирана
Коментари Харесай

Изложбата Лора Янева - живот в изкуството ще бъде представена в Бургас на 15 май

Бургас. " Лора Янева - живот в изкуството " е експозиция, проведена в памет на художничката Лора Янева, която напусна този свят прибързано и чиято трагична орис развълнува креативното съсловие освен в Бургас. Това оповестиха от Община Бургас .

Изложбата се провежда по концепция на обичания мъж на Лора - Мирослав Каудов, и е подкрепена от Община Бургас. Експозицията ще чака всички ценители на изкуството от 15 май в зала „ Ал. Г. Коджакафалията ” на Културен център „ Морско казино ”.

" Близо 50 цветни платна ще бъдат събрани в паметната галерия, с която Бургас ще отдаде респект към творчеството на авторката. Лора милееше за града си. Морето, пъстроцветни риби, арт лодки, усмихнати моряци и влюбени русалки са неин характерен знак в картините ѝ. Като създател бе издигнала любовта на фундамент. И това бе едно от посланията на нейните картини. Един идеален, съразмерен свят, в който вярата и положителното основават приказни истории от цветове и форми ", показват от Общината.

В експозицията ще бъдат селектирани картини от другите интервали на ентусиазъм на Лора – от ранните й училищен рисунки, картини от студентските години, когато приключва „ Графика ” във Великотърновския университет, от времето, когато се утвърждава и развива като художник, до последната рисунка – на бургаския мост, която остава незавършена.

Малка част от шедьоврите на бургаското момиче ще бъдат включени в благотворителен аукцион на 26 май. Средствата ще бъдат дарени в поддръжка на прибързано родения наследник на Лора – Борис.

Всички детайлности за самодейността следете

Лора Янева е родена на 21 май в Русе. Когато е на четири години, фамилията се реалокира да живее в Бургас. Първо учи в паралелка с изобразително изкуство с учител Митко Иванов в ОУ " Антон Страшимиров ", по-късно учи в паралелка по изобразително изкуство в СУ " Св. св. Кирил и Методий ", където нейни учители са били Йордан Петров, Атанас Стоянов, Иво Бистрички, Стойко Даскалов, Анета Краева, Дотка Калъчева, Божидар Калъчев, Николай Дубаров, Радостин Дамасков. Продължава образованието си във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ". Там приключва компетентност " Графика ", а по-късно и магистърска степен " Графичен дизайн ".

Става член на Дружеството на бургаските художници през 2007 година. През 2013 година получава премията " Млад създател ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР