Бургас. Каталогът Икони от бургаския музей“ има за цел не

...
Бургас. Каталогът Икони от бургаския музей“ има за цел не
Коментари Харесай

Иванка Делева, РИМ – Бургас: Каталогът „Икони от бургаския музей“ има за цел не само да подреди изображенията, но и да обогати знанието за тях

Бургас. Каталогът „ Икони от бургаския музей “ има за цел освен да подреди изображенията, само че и да обогати знанието за тях. Това сподели по време на представянето на първия по рода си указател за иконите в района съставителят Иванка Делева от Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас .

Културната институция има сбирка от възрожденски икони, които са измежду най-значимите полезности във фонда му. Екипът кандидатства по план за печатане на профилирано научно издание, което да събере на едно място наученото досега за всяко едно от изображенията на светците. Каталогът е към този момент факт, той съдържа 48 икони, двуезичен е - с превод на британски език, а също по този начин обгръща всички експонати, включени в музейната експозиция, както и някои икони от депото. Научен редактор на каталога е проф. Костадинка Паскалева.

„ При съставянето на каталога осъзнавахме, че носим голяма отговорност към хората, които са били преди нас – към тези, които са изографисали иконите, към тези, които са дарявали средства, с цел да бъдат нарисувани, както и към всички, които са ги опазили. Ние би трябвало да бъдем признателни и виновни към цялото това познание, на което стъпваме. Смятам, че ние също би трябвало да сложим своето камъче в градежа на изкуството и на науката. Като уредници сме длъжни освен да подредим иконите, само че и да ги изследваме и да изследваме техния генезис. След време нашето познание може да бъде надградено от някой различен - по този начин ще имаме още по-обширно познание за тях “,
заяви Иванка Делева.

Според нея иконите са доста повече от елементарни изображения. „ Те показват съкровения свят на зографа, знак са за устрема на античните хора към естетика, хубост и съвършенство. Чрез своя характерен език – цветовете и живописните похвати, демонстрират търсения баланс в света “, съобщи уредникът.

Проектът е сбъднат с финансовата поддръжка на Министерството на културата по стратегия „ Финансиране на планове в региона на движимото културно завещание и образните изкуства “. Каталогът може да бъде открит в експозициите на Регионалния исторически музей в Бургас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР