Бургас. Бургаската библиотека отвори врати, бившата призрачна сграда на Немската

...
Бургас. Бургаската библиотека отвори врати, бившата призрачна сграда на Немската
Коментари Харесай

Бургаската библиотека отвори врати, вече е модерен културен център

Бургас. Бургаската библиотека отвори порти, някогашната призрачна постройка на Немската болница към този момент е съвременен културен център. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Сред първите гости на библиотеката бяха представилите на културния хайлайф на Бургас, измежду които маестро Стефан Диомов, както и някогашни библиотечни ръководители и чиновници. Те не скриха удивлението си от впечатляващата постройка, от интериорните и екстериорни решения.

„ Изумително е по какъв начин от призрачната постройка на някогашната Немска болница, която бе същинска язва в сърцето на града, израсна този необятен дом на книгата и изкуството. Място, в което се срещат традициите и технологиите на бъдещето. Място, в което с изключение на да се гмурнеш в необятния свят на книгите, можеш да надградиш знанията си, а най-малките гости да се забавляват, до момента в който учат забавни и потребни неща “, показа кметът Николов. Градоначалникът връчи на шефа на Република България „ П. К. Яворов “ Яна Кършийска алегоричен документ на новодомците. Той е адресиран до пазителите на книжовността и духовността и в него написа следното:

“Дава се на пазителите на книжовността и духовността – на екипа на Регионална библиотека “П.К. Яворов “ – Бургас. Поверена ви е цяла Вселена от познания. Пазете я! Обичайте я! Давайте й нов живот! Ще има светлина, когато има книги, слово и жадност за познания. Бъдете носители на тази духовна сила, с цел да стигне до повече хора! Честит нов храм на книгата, Бургас! Пазете го! Да пребъде! “

Кметът Николов бе съпроводен от заместник-министъра на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова, както и от зам.- кмета по просвета, туризъм и спорт Диана Саватева. Те показаха пред бургазлии обособени пространства в библиотеката и двете изложения, подредени на ет.1 и ет. 4.

За да се съблюдава традицията, всички чиновници на библиотеката се включиха в обща фотография. Историческото фото ще влезе в летописа на културната институция след фотографията от първата копка на новата библиотека на фона на изоставената и рушаща се някогашна Немска болница.

Всички искащи да прегледат новата библиотека могат да го създадат всеки работен ден, в това число и събота, от 09.00 до 17.00 часа. С оглед спазването на ограниченията за сигурност, се позволяват единствено избран брой хора, дезинфекцира се по график. Служители на библиотеката чакат посетителите пред всяка зала, с цел да ги упътят и да им опишат къде какво се намира.

Проектът за построяването на библиотеката започва на 8 август 2019 година, когато бе направена алегорично първата копка. Основната му цел бе да събере на едно място целия библиотечен фонд от над 600 000 книги, разпръснати в 4 филиала на библиотеката.

Проект " Реконструкция и преустрояване на съществуваща постройка в Културно - учебен център (музей) за модерно изкуство и библиотека " ДБФП №: BG16RFOP001-1.004-0008-C01 e осъществен посредством комбинирана финансова поддръжка от безплатна финансова помощ на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване, финансов инструмент, основан по линия на „ Фонд на фондовете “ и „ Фонд за устойчиви градове “, както и личен принос на Община Бургас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР