Бурата е свежо италианско сирене, което произхожда от Южна Италия.

...
Бурата е свежо италианско сирене, което произхожда от Южна Италия.
Коментари Харесай

Бурата - италианско сирене, което се топи в устата

Бурата е свежо италианско сирене, което произлиза от Южна Италия. За първи път е направено при започване на 1920 година в региона на Андрия във фермата на фамилията Бианкини.

Неслучайно е кръстено по този начин, защото Burrata на италиански значи масло. Най-често се прави с краве мляко, защото е по-разпространено от биволското.

Бурата безусловно се топи в устата. Представлява моцарела, която се оформя на торбичка и се цялостни със сметана. След това сиренето се увива в листа от билката асфодел. Чрез тях елементарно може да се разпознае дали сиренето е прясно.

Ако листата се изсъхнали, значи то към този момент не е годно за консумация. За разлика от другите сирена то би трябвало да се употребява незабавно щом е приготвено или най-много до 24 часа.

Често Бурата се прибавя към пици, салати, предястия и е чудесна добавка към всички тестени ястия. Добре се комбинира вкусово и с пресни или екзотични плодове.

Бурата постоянно се сервира като моцарелата - с пресни домати и босилек.

 Сирене Бурата с чери

Истинската магия се случва, когато Бурата се разрязва, защото по този метод вътрешността му стартира да се разлива. Така се получава хубава и много ефектна заливка за салати, които се сервират с изгорял хрупкав самун.

Макар че Бурата е направено от моцарела, то не е моцарела, а специфичен тип сирене. Препоръчва се да се сервира при стайна температура.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР