Бум при ипотечните к редити у нас тази година. Ръстът

...
Бум при ипотечните к редити у нас тази година. Ръстът
Коментари Харесай

Бум при ипотечните кредити

Бум при ипотечните к редити у нас тази година. Ръстът им е почти 17% макар ковид и несигурността към него. Средният размер на заемите също се е нараснал до 120 хиляди лева, а в София - над 160 000 лева, защото се търсят по-големи жилища и къщи към огромните градове. Има растежи и при потребителските и фирмените заеми, и кредитните карти, а лихвите са се запазили на рекордни ниски равнища. Това заяви Тихомир Тошев, шеф на " Кредит център ", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването " В развиване ".

" През 2021 година има безспорен връх от основаването на ипотечен пазар в България. Най-вероятно ще приключим с раздадени към 5 милиарда лева ипотечни заеми, само че има растежи и при потребителските и фирмените заеми, и кредитните карти... Завършваме годината с лихви от порядъка 2.3% - 2.8%, което отново е рекордно ниско за пазара, огромна интензивност и огромен растеж на кредитирането “, акцентира Тошев.

Според него огромна част от компаниите не са били толкоз неприятно наранени от пандемията тази година и са вложили в нови здания, възстановяване на индустриалните мощности, услугите и софтуера си. Има растеж и при потребителското кредитиране - за вложения в поправки, закупуване на коли - като лихвите в този сегмент още веднъж са на рекордно ниски равнища от сред 4.5% и 6.5%, добавя специалистът.

В коментар дали има балон при жилищното кредитиране, Тошев съобщи, че растежът от 10% - 15% през последните години е " на ръба на здравословното ", само че към момента не може да се приказва за балон. Има и растеж при цените на парцелите, най-много поради огромното търсене, лимитираното предложение и повишаването на строителните материали.

Ако растежът продължи и през идващите години, ще би трябвало да внимаваме, тъй като приходите на популацията не нарастват със същото движение, предизвестява Тошев. " Очаквам през идната година да забележим по-малък растеж на цените на парцелите “, добавя той.

Според него няма терзания в бранша от оповестеното нарастване на 1.5% на антицикличния финансов буфер от Българска национална банка. То ще влезе в действие от 2023 година и се афишира с година по-рано, с цел да могат институциите да се приготвят. Нивото на неприятните заеми се резервира в безусловно естествени граници макар мораториума по заемите и рецесията от ковид, сподели Тошев и добави, че и рисковата група кредитополучатели остава относително ниска на 7%-8%.

По думите му банките не са внедрили огромни промени при изискванията по кредитиране през последната година, а по-ниските лихви са резултат на насъбраната ликвидност.

" Лихвените равнища през 2022 година ще останат изключителни ниски в България - те са по-ниски от множеството прилежащи страни и доста близо до приблизително европейските. Очаквам да се задържат сред 2.3% и 2.8% при ипотеките, и 4.5% и 6.5% при потребителските заеми ", сподели Тошев. Действията на огромните централни банки за повишение на лихвите ще се отрази и на страната, само че това ще бъде доста гладко и без внезапни скокове, прибавя той.

В коментар за така наречен бързи заеми, Тошев съобщи, че сегментът се е трансформирал през последните две години поради пониженото търсене на дребни заеми до 200 лева - 400 лева

" Почти всички в този момент оферират по-големи суми и по-големи периоди за погашение ", разяснява той и предизвести, че тези кредитни принадлежности са най-скъпите на пазара и потребителите е по-добре да се извърнат към банка, в случай че търсят по-голям заем, поради неимоверно по-малките лихви.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР