„Булгаргаз“ може да предложи с 32% по-ниска прогнозна цена на

...
„Булгаргаз“ може да предложи с 32% по-ниска прогнозна цена на
Коментари Харесай

Булгаргаз може да предложи поевтиняване на газа с 32%, но при условие

„ Булгаргаз “ може да предложи с 32% по-ниска планирана цена на газа за февруари по отношение на одобрената за този месец, в случай че до 10 януари се запазят актуалните ценови равнища на европейските пазари от 65 евро за мегаватчас. Това излиза наяве от известие на държавния снабдител.

Настоящите по-ниски котировки на природния газ на европейските хъбове, топлото време и ниската консумация евентуално ще се отразят и на цената на синьото гориво надолу през февруари. Това предвижда министърът на енергетиката Александър Николов. Колкото до настояването на бизнеса да падне таванът на държавната помощ поради по-скъпия борсов ток, той съобщи, че на този стадий това предпочитание няма да бъде задоволено.

Според " Булгаргаз ", в случай че до 10 януари се запазят актуалните цени на европейските пазари от 65 евро за мегаватчас може през февруари да се заложи поевтиняване на газа с 32 на 100. Според кмета на София топлофикациите и в частност столичната, натрупат големи загуби поради фрапантния скок на синьото гориво през януари и невъзможността да се компенсира цената поради мораториума върху парното за бита. Тя прикани страната за интервенция.

" От 1 януари още веднъж, и то с 30 % се повиши цената на газа. Това за доста от нашите сдружения е в действителност извънредно тежко, както за " Топлофикация София ", която продава на цени от 47 лв. за газ, а купува за 133 лв. за газ към този момент. Аз съм поискала още преди Нова година среща с министър-председателя ", съобщи Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Енергийният министър изясни, че се създава механизмът, по който топлофикациите и газоразпределителните сдружения ще получат обезщетенията, за които са отделени 200 млн. лева Сумата ще бъде обновена, в случай че е належащо.

" Спекулации по отношение на банкрути и прекъсване на топлоподаване по време на отоплителен сезон няма да бъдат позволени. Понижението, което се следи през последните две седмици и топлото време, понижена консумация и увеличени доставки на полутечен газ, ще се отразят при започване на февруари ", съобщи Александър Николов, министър на енергетиката.

Бизнесът пък популяризира отворено писмо, в което упорстват за незабавна среща с премиера, с цел да се промени схемата на държавната помощ за компаниите поради скъпия промишлен ток и отпадане на тавана от 30%.

" Този таван не компенсира съвсем в никаква степен големите разноски за електрическа сила. Това, което ние предлагаме е тази отплата да я има до момента в който има този фрапантен скок в цената на електрическата сила, ние предвиждаме това да бъде до края на първото тримесечие на тази година ", съобщи Добри Митрев, ръководител на БСК.

Енергийният министър изясни, че няма да се трансформира схемата, защото през последните седмици цените на борсата внезапно падат, а не всички компании имат енергоемки производства, заради което би трябвало да има диференциация на помощта.

" Относно цените на електрическа енергия - неналичието на надзор на разноските и неналичието на споделена отговорност с бизнеса и бизнесмените основава опция и евентуален риск от спекулации. Шоковото повишаване, което очакваше бизнесът, надхвърлящи 700 лева, за момента не е реалност. ", разяснява Александър Николов - министър на енергетиката.

Днес пиковата цена на борсата бе 375 лева за мегаватчас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР