БСП за България“ поискахме изслушването на министъра на отбраната Тодор

...
БСП за България“ поискахме изслушването на министъра на отбраната Тодор
Коментари Харесай

Гуцанов в сблъсък с министър Тагарев за Украйна

„ Българска социалистическа партия за България “ поискахме чуването на министъра на защитата Тодор Тагарев по доста аргументи, като всичките те обаче са свързани в едно – паниката ни, че България може да бъде въвлечена във война, която не е наша. Публично се разискват въпроси, които будят съществени терзания в българските жители. Коментира се, че ще подкрепяме непозната войска в непозната война, загърбвайки българските ползи “.

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов по време на чуването на министъра на защитата Тодор Тагарев в Народното събрание, инициирано от парламентарната група на социалистите, съобщи Евроком. 

„ Публично Вие обидихте целия състав на авиобаза „ Граф Игнатиево “. Те Ви дадоха отговор с първото в историята на военновъздушните сили отворено писмо “, напомни социалистът. 

Той цитира писмото към Тагарев, в което военнослужещите от състава на Българските военновъздушни сили и Българската войска декларират, че той за следващ път показва надменно отношение към тях.

„ В опитите си да отбраните непознат интерес, обидихте българските водачи, единствено и единствено с цел да докажете какъв брой са ненужни МиГ-овете за защитата на Република България “, добави социалистът и попита:

„ Вярно ли е, че в служебния кабинет се е коментирало МиГ-овете да бъдат дадени на Украйна за присъединяване във военния спор? “. 

Социалистът уточни, че пораждат още няколко въпроса:

„ Първият - от изявление с господин Тагарев разбираме, че с изключение на муниции, пакетът съдържа и произведения с изтичащ или изминал период, на които ще се наложи утилизация и ще би трябвало да подменим с нови стандарти за НАТО. Може ли да бъде огласено по-подробно наличието на пакета? Интересът ни в тази посока се диктува от печалната процедура въоръжените ни сили да губят дарба с увещание, че всичко ще стане по-добре. “

Гуцанов  припомни, че по този метод са изчезнали изтребителите  МиГ-23 и МиГ-25, разнообразни типове ракети, подводни лодки и друга техника.

„ Танковете ни от 2400, сега са 10% от тези численост, като бяха продадени на цена сред 30-40 хиляди лева, колкото коства една верига. Самолетите ни бяха продадени на цена, колкото коства техният ремонт, под същия този претекст, че ще бъде правена рационализация “, добави социалистът, наблягайки сериозната нужда от тази бойна техника и въоръжение за армията ни. 

В умозаключение Борислав Гуцанов се обърна към Тодор Тагарев със следните думи: „ Вие не сте министър на защитата, а сте министър на войната “.

В отговор министърът на защитата Тодор Тагарев изясни, че България няма да вземе присъединяване в даването на 155 мм снаряди, а по-скоро има подготвеност за произвеждане на муниции. Министърът на защитата добави, че в страната ни могат да бъдат подготвени към 60 украински медици и санитари, на територията на ВМА.

„ Бюджетът е 500 млн. евро доникъде на 2025 година Тези средства биха могли да бъдат употребявани за рационализация, оптимизация и основаване на нови индустриални мощности на предприятията от отбранителната ни промишленост. България ще се причисли след довеждане докрай на процеса на национално координиране. Подготвя се пакета от документи за Министерски съвет. С този акт Министерски съвет ще даде опция българската промишленост да развие нови мощности с потребление на финансиране от Европейския съюз ”, съобщи Тагарев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР