БСП ще сезират Конституционния съд за трите бюджета за законността

...
БСП ще сезират Конституционния съд за трите бюджета за законността
Коментари Харесай

БСП ще пита Конституционния съд законни ли са трите бюджета за догодина


Българска социалистическа партия ще сезират Конституционния съд за трите бюджета за правда та на трите бюджета, които Народното събрание ще разисква през днешния ден на първо четене, заяви Българска национална телевизия.

Те настояха приемането на бюджети те да отпадне като точка, с мотив, че не са минали 24 часа от разискването му на комисия. Предложението им беше отхвърлено.

С процедурна хватка ГЕРБ изиска поименна инспекция, с цел да не може опозицията да го направи, до момента в който се преглеждат бюджети те, защото инспекция по устав може да се прави единствено един път в съвещание.

Опозицията се ядоса поради това, че преди да стартира да чете по лист ръководителят на Народното събрание сподели да бъдат записани и депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които видя в зала, до момента в който излизаха от нея.

Опозицията оспори тази инспекция като нелигитимна защото, когато се стигнало до имената им към този момент не били в залата. Те са се аргументираха, че наличието е политическо волеизлияние и персонален избор. Стигна се до спор по какъв начин се прави поименна инспекция и чие тяло е било или не в залата по време на поименната инспекция.

Последва поредност от претенции на депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да бъдат извадени имената им от присъствения лист. Настояха и за повторна поименна инспекция. Заместник ръководителят на Народното събрание Валери Симеонов предложи идната сряда на председателски съвет да се изгледат камерите и да се види кой е бил и кой не в зала.

Таско Ерменков - ПГ на Българска социалистическа партия : Присъствието или отсъствието е политическо решение, не е преброяване на овце. И това, което желая да ви обърна още веднъж внимание е, че мойто тяло дали е било тука или е не. Това, което сте видели, че излизам от залата. Показване, че не искам да вземам участие в тази инспекция, че не желая да ви обезпечавам кворум и че това, което вие направихте е безспорна машинация.

Хамид Хамид - ПГ на Движение за права и свободи: Уважаеми народни представители, моето тяло беше тук преди да стартира поименната инспекция. След като тя стартира, откакто описът беше възложен на председателката, аз от дълго време бях напуснал залата.

Валери Симеонов - ПГ на Оперативна програма, зам.-председател на Народно събрание: Вашето тяло беше тук, когато беше произнесено вашето име. Иначе по какъв начин председателката ще упомене вашето име. Мислено може да сте били другаде, само че тялото ви беше тук и аз го видях персонално

Цвета Караянчева - ръководител на Народно събрание: Искам да уточня, че сега, в който разгласих поименна инспекция аз цитирах имена на сътрудници, които бяха в залата и те съответно са отразени в стенограмата. Когато цитирах имената на тези сътрудници, те бяха в залата и бързаха да излезнат през вратата.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР