БСП подкрепя президентското вето върху последните промени на Закона за

...
БСП подкрепя президентското вето върху последните промени на Закона за
Коментари Харесай

БСП иска извънредно заседание за прегласуване на приватизационния закон

БСП поддържа президентското несъгласие върху последните промени на Закона за приватизацията и следприватизационния надзор и упорства депутатите да обсъдят наново противоречивите текстове на изключително съвещание по време на ваканцията си.

Президентът Румен Радев върна за ново разискване признатите от Народното събрание промени в Закона за приватизация и следприватизационен надзор, с които уговорките на купувача по приватизационни контракти да важат за 5, а не за 10 години, освен това със задна дата. Според президента тези разпореждания освен не пазят публичния интерес, само че и значително го повреждат.

" Ветото на президента е изцяло основателно. Ние го поддържаме, както и с досегашното ни държание по този закон. Гласували сме срещу него. Той е тежко лобистки и обслужва ползите на избрани олигарси, с цел да не си заплащат отговорностите, " съобщи на конференция водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя предизвести, че в случай че ръководещото болшинство гласоподава поправките отначало без промени, Българска социалистическа партия ще сезира Конституционния съд. " Ние още от първи ден от приемането на закона започнахме да работим по конституционна тъжба, която е подготвена и в случай че отхвърлят ветото, ще сезираме Конституционния съд ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия.

Междувременно стана известно, че министър председателят Бойко Борисов е наредил на парламентарната група на ГЕРБ бързо да приготви промени, с които " да отпаднат всички подозрения за лобизъм в интерес на една или друга страна " като се отстрани ретроактивното деяние на закона.

" Още не знаем какво тъкмо готвят, само че съгласно това, което се анонсира, най-вероятно ще желаят да се отхвърли ветото и още веднъж да внасят следващи ремонти в закона ", означи водачът на левицата и прикани депутатите от ГЕРБ да поддържат ветото на президента, с цел да се завърши с тази " позорна страница в историята на Народното събрание и болшинството там. "

Според нея групата на " Обединените патриоти ", като вносители на този законопроект, ГЕРБ и ДПС- като подкрепящи го, са проиграли за следващ път тематиката за справедливостта и са създали услуга на избрани стопански кръгове.

Тя напомни, че от 1 август депутатите излизат във почивка, която прекъсва 15-дневния период, в който по устав ветото би трябвало да бъда гласувано. " Затова призоваваме за изключително съвещание на Народното събрание по време на ваканцията и привършване на този въпрос ", съобщи Нинова и добави, че парламентарната група е срещу въвеждането на облекченията, а освен срещу противоположната им мощ.

За лобизъм по тематиката пръв заприказва вицепремиерът Валери Симеонов (НФСБ), който упрекна в това вносителите Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ", който са негови съдружни сътрудници в " Обединени патриоти ". Според Симеонов поправката се прави в интерес на сдружение, благосъстоятелност на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които не са изпълнили отговорностите, поети при приватизацията на Български морски флот през 2008 година и в този момент би трябвало да бъдат глобени с 58 млн. лева Освен този случай обаче промените облагодетелстват всички участници в приватизационни покупко-продажби преди 2013 година
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР