Брюксел. Всички изменения по доклада “Към стратегия за цифрова търговия,

...
Брюксел. Всички изменения по доклада “Към стратегия за цифрова търговия,
Коментари Харесай

Комисия в ЕП одобри ключови предложения на Петър Курумбашев по стратегията за цифрова търговия

Брюксел. Всички промени по отчета “Към тактика за цифрова търговия ”, препоръчани от Петър Курумбашев, бяха признати от Комисията по индустрия, проучвания и енергетика (ITRE) в Европейския парламент през вчерашния ден. Това оповестиха от пресофиса на Петър Курумбашев .
Евродепутатът, който е докладчик в сянка по мнението на ITRE, бе хазаин на работна закуска за развиването на цифровата стопанска система в Европейския парламент. Събитието бе проведено взаимно с Huawei Technologies и Digital Europe.
“За да имаме резистентен напредък в региона на цифровата стопанска система, имаме потребност от почтено данъчно облагане. То би трябвало да е обвързано с растежа. Първоначалното ми предложение беше облагането с налози да се случва там, където се генерират приходите. В следствие заменихме думата “приходи ” с “печалба ”. Мисля, че е по-добре да се събира 1% от приходите, в сравнение с 10% от облагата, тъй като може да се окаже, че облагата ти не е изключително висока. От друга страна, единствено в България евентуално потребителите на “големите 5 ” компании са над 2 милиона, а в страната импортирани налози няма. Очевидно е, че не работи системата, при която плащаш на някого дадена сума пари, а той да би трябвало да ги раздели с останалите 27. В множеството случаи тази сума или не се разпределя заслужено, или въобще не е заявена ”, добави Курумбашев, припомняйки въпросите с Amazon в Люксембург и Apple в Ирландия.
Основен акцент в предложенията на Курумбашев е да бъде насърчавано на дигитализирането и опростяването на митническите процедури. “Три книги, които поръчах от Amazon, бяха арестувани от българските митници в продължение на една седмица. Това е доставка напълно в границите на Европейския съюз, което прави забавен и въпроса каква е работата на митниците в този случай ”, разяснява евродепутатът.
“Поставянето на повсеместен баркод ще направи следенето на пратките доста по-бързо и дейно. Този баркод би трябвало да действа и оттатък границите на Европейския съюз ”, сподели още Курумбашев. По думите му това ще улесни идентифицирането на адресант, адресат и наличие на пратката, което се оказва проблем в огромна част от случаите.
“Друг значителен миг е цифровизацията на европейската индустрия. Важно е да се развива инфраструктурата и в труднодостъпни области, като да вземем за пример планински, селски, отдалечени райони. Бях сюрпризиран, когато научих от eBay, че в една страна като България, да вземем за пример, реализираният от тях паричен поток е към 55 млн. евро. При това той не се генерира от столицата или огромните градове, а в противен случай – от един от най-бедните региони в страната. Изводът е, че евентуално онлайн търговията оказва помощ производителите от този район да оцеляват, защото надали биха продали същите количества в личната си страна. ”
Намаляването на бюрокрацията и насърчаването на свободния продан на данни също са измежду акцентите във импортираните от Петър Курумбашев промени. “Съществуват редица ограничавания – гео-блокиране, така наречен „ наложително локализиране на данни “. Той даде образец с казуса, който Facebook има в Русия, където споделят на компанията „ Ще има Facebook единствено в случай че данните се съхраняват тук “. Евродепутатът напомни, че белгийски тинк-танк е разпознал 22 разнообразни разпореждания по отношение на локализирането на данни, посредством които страни членки постановат ограничавания във връзка с прехвърлянето на данни към други страни членки. “И това се случва в границите на Европейски Съюз – какво остава за страните отвън него. Ако искаш другите да подредят домовете си, то преди всичко въведи ред в своя личен дом ”.
“Това е един от минусите на Европейски Съюз. Хубаво е, че желаеме да развием единния си дигитален пазар, само че дали не можем да мислим на малко по-глобално равнище ”, означи Курумбашев.
Според евродепутата би трябвало да се внесе предложение да има най-малко от правила, който да бъде прилаган в обособен “цифров раздел ” при подписването на търговски съглашения. Такъв е очакван в подготвяното сега съглашение Европейски Съюз – Мексико.
Да се вкара взаимно допустим IT Trustmark (знак за „ доверена марка “), предлага Курумбашев. “От друга страна, този развой може да бъде иницииран и от самите компании, които биха могли да подпишат между тях кодекс за запазване на правата на производителя и купувача.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР