Брюксел. Регулаторът на лекарствата на ЕС одобри използването на ваксината

...
Брюксел. Регулаторът на лекарствата на ЕС одобри използването на ваксината
Коментари Харесай

Reuters: ЕС одобри ваксините за деца над 5 години

Брюксел. Регулаторът на медикаментите на Европейски Съюз утвърди потреблението на имунизацията против COVID-19 на Pfizer-BioNTech за деца на възраст сред пет и 11 години в четвъртък, проправяйки пътя за тях да получат първа инжекция, до момента в който Европа се бори с повишаването на инфекциите, предава Reuters .

Ваксината на Pfizer-BioNTech, която е утвърдена за приложимост в Европейския съюз при младежи сред 12 и 17 години от май, ще се ползва в две дози от 10 микрограма с период от три седмици като инжекция в горната част на ръката, предлага Европейската организация по медикаментите (EMA).

Одобрението идва, защото Европа още веднъж е епицентърът на пандемията, представлявайки към половината от случаите и смъртните случаи на света.

Компаниите обявиха, че тяхната ваксина, която се назовава Comirnaty, е посочила 90,7% резултатност против ковид в клинично изпитване на деца на възраст от 5 до 11 години. Дозите за възрастни от имунизацията съдържат 30 микрограма.

„ Ползите от Comirnaty при деца на възраст от 5 до 11 години надвишават рисковете, изключително при тези със положения, които усилват риска от тежък COVID-19 “, споделиха от EMA.

Независимо че окончателното утвърждение зависи от Европейската комисия, тя нормално следва рекомендациите на EMA.

„ Днешната рекомендация (...) е ясна, че имунизацията BioNTech-Pfizer е безвредна и ефикасна за дребни деца и може да им предложи спомагателна отбрана “, сподели в Туитър еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес.

Страните няма да могат да стартират да имунизират по-малките деца до идващия месец. Първата от педиатричната версия с ниски дози ще бъде доставена на 20 декември, сподели представител на BioNTech в четвъртък.

ЕС се причислява към възходящ брой страни, в това число Съединените щати, Канада, Израел, Китай и Саудитска Арабия, които са разрешили имунизациите за деца във възрастовата група 5-11 години и по-млади.

За педиатрични ваксини американският регулатор позволи нова версия на имунизацията, която употребява нов буфер и разрешава да се съхраняват в хладилници до 10 седмици.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР