Брюксел/Мадрид. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че сред

...
Брюксел/Мадрид. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че сред
Коментари Харесай

El Pais: Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците от НАТО имат различни виждания относно доставките на оръжие за Украйна

Брюксел/Мадрид. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че измежду съдружниците в Алианса има разнообразни гледни точки по отношение на нуждата от доставка на оръжие за Украйна, в изявление за испанския вестник El Pais .

„ Мисля, че съдружниците от НАТО имат задължението да предложат поддръжка на Украйна “, сподели той в изявление. „ Ние предоставяме политическа поддръжка, практическа поддръжка, оказваме помощ им да модернизират своите отбранителни институции, оказваме помощ им да се борят с корупцията, ние им оказваме помощ да основат механизми за киберзащита “. „ Що се отнася до отбранителните оръжия, съдружниците имат разнообразни възгледи, добави генералният секретар. „ Някои съдружници, като Англия, Съединени американски щати или балтийските страни, дават на (Украйна) този тип оръжия. “

„ Никой не е заинтригуван от въоръжени спорове, увери той. Ние каним (Москва) да седне и да изслуша своите опасения по отношение на сигурността. И да изследва въпроси като надзор на въоръженията, нуклеарните оръжия, ракетите, прозрачността на военните действия, да откри по-добри канали за политически и военни връзки. “

Говорейки за опцията за безпристрастен статут за Украйна, генералният секретар сподели: „ Този въпрос излиза отвън границите на Украйна “. " Русия желае да подпише правно обвързващ контракт, който би блокирал всяко участие (на Украйна) в НАТО в бъдеще ", аргументира се той. " Трябва да почитаме решението на Украйна, без значение дали то е в интерес на присъединението или не ".

Отговаряйки на въпроса дали би било задоволително, в случай че Руската федерация се ограничи до настояването да спре единствено Украйна да се причисли към Алианса, само че не и други страни, генералният секретар означи: „ Ние в никакъв случай не преговаряме обществено, тъй че отговорът, който изпратихме до Москва е конфиденциален. " " Поверителността е причина за дипломатически прогрес, добави той. Но свободата на избор на всяка страна е главен принцип. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР