Броят на жертвите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия

...
Броят на жертвите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия
Коментари Харесай

Жертвите от земетресенията в Турция и Сирия надхвърлиха 5000

Броят на жертвите от опустошителните трусове в Турция и Сирия надвиши 5000 души, съобщи БГНЕС. Турските и сирийските екипи за реагиране при бедствия оповестяват, че хиляди здания в няколко града са били изравнени със земята. Част от тях са жилищни блокове. " Това са огромни области, чиито промишлен и търговски потенциал е доста огромен. В Газиантеп имаме 3500 души, които са открити мъртви. 5900 здания са изцяло сринати. Над 15 000 са ранените досега ", сподели пред Българска национална телевизия турският дипломат у нас Айлин Секизкьок.
" Боим се, че тези числа ще набъбнат и с паника чакаме това. Мобилизирахме всичките благоприятни условия. Турция е огромна и мощна страна, имаме огромен и висок потенциал, само че времето е извънредно неподходящо, извънредно тежки, зимни условия. Много е огромен магнитудът - две поредни трусове със мощ над 7 по Рихтер. Имаме потребност от поддръжка на интернационалната общественост ", сподели Н. Пр. Айлин Секизкьок - дипломат на Турция.
Тя благодари на българската страна за поддръжката. " Скърбим доста, само че съм горда, че съм дипломат в една страна, която толкоз доста обича Турция ", съобщи Айлин Секизкьок.
Днес турската филантропична организация AFAD заяви, че единствено в страната към този момент има 2921 починали. В същото време броят на починалите в Сирия набъбна до минимум 1444 души. 1431 ранени и 711 починали има в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, заяви сирийското министерство на опазването на здравето. В следените от бунтовниците елементи на северозападната част на страната са починали минимум 733 души, а повече от 2100 са ранени. Според оценки на представители на Световната здравна организация е допустимо да са починали да се усилят до 8 пъти и броят им да надвиши 20 000 души.
В понеделник две унищожителни трусове удариха Турция. Първият трус с магнитуд от 7,8 по Рихтер бе регистриран в Югоизточна Турция в 04:17 ч. локално време. Епицентърът е на 27 км от град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км. Минути по-късно са последвали два вторични труса, които също са били съществени - 6,4 и 6,5 по Рихтер. Президентът Ердоган заяви, че това е най-силното земетресение от 1939 година насам. Второ земетресение бе също толкоз мощно - с магнитуд 7.7 по Рихтер, преди 12.30 българско време и регистрирано на 3 километра от Кахраманмараш, югоизточна Турция. 9 минути по-късно съвсем на същото място бе засечен трус от 6 по Рихтер. Сеизмолози преброиха 105 вторични труса.
Унищожителните земетресения са усетени и на други много по-далечни места по света. Земетресението в Турция е било ясно регистрирано от сеизмографите в Дания и Гренландия. Земетресение с магнитуд от 3.8 по Рихтер разклати и западната част на щата Ню Йорк.
Турция публично изиска помощ от съдружниците си в НАТО за справяне с последствията от серията мощни трусове. Медицински екипи и съоръжение за незабавна помощ, разнообразни звена за търсене и избавяне, както и „ изцяло оборудвани полеви лечебни заведения, устойчиви на рискови метеорологични условия “, са изброени като част от настояването, оповестено от НАТО. " Екипите от Нидерландия и Румъния към този момент са на път ", като Координационният център за незабавно реагиране на Европейски Съюз следи разполагането им, заяви в Туитър комисар Янез Ленарчич. Няколко държавни управления в Европейски Съюз дадоха обещание помощ, в това число френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц. Белгия, Полша, Испания и Финландия също обявиха, че са подготвени да изпратят екипи и да окажат помощ. Австралия и Нова Зеландия отпускат общо 11,5 млн. $ помощ.
Служебният министър председател Гълъб Донев съобщи, че България е изпратила 73 спасители, над 30 единици профилирана техника за почистване на следствията от това тежко земетресение, както и пет кучета от Българския Червен кръст. 
Голям пожар, провокиран от земетресението, унищожава пристанището в Искендерун на източния бряг на Средиземно море. Стотици контейнери, струпани за товарене на кораби, се палят един от различен, а някои се взривяват. Огнеборците не могат да спрат разпространяването на пламъците. Работата на пристанището е спряна изцяло. В естествени условия то приема кораби за сухи товари, петролни танкери и контейнеровози.
Българският Червен кръст започва акция за набиране на финансови средства. Открита е специфична банкова сметка в лв. IBAN: BG64UNCR76301078660913. Основание - За потърпевшите от земетресението в Турция. Можете да подкрепите акцията на БЧК и със SMS на къс номер 1466 към всички мобилни оператори.
Главното мюфтийство на мюсюлманско вероизповедание в Република България афишира дарителска акция за потърпевшите в тежкото земетресение. Даренията могат да се създадат по  IBAN: BG72DEMI92401000232957; BIC: DEMIBGSF (Като посочите задачата на дарението - в помощ на потърпевшите от земетресението).
Подкрепа за обезпечаване на гориво, консумативи и лекарства може да бъде оказана посредством подаяние на банкова сметка на Сдружение " Национална асоциация на доброволците в Република България ": IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11; BIC: UNCRBGSF
Помощ може да бъде оказана и посредством подаяние към Фондация „ Гората.бг “ с IBAN: BG74RZBB91551011840078 " Приоритетно осигуряваме най-нужното - одеяла, дъждобрани, храна, медицински материали, поддръжка за деца и нужното за избавителните екипи включително и българските. (говорим с хора от Адана и Газиантеп - ситуацията е страшно) ", показват от организацията.
Мобилни оператори оповестиха, че поради зародилата бедствена обстановка в Турция ще дават безвъзмездни минути за интернационалните диалози.
Yettel ще даде на своите частни и бизнес клиенти на абонаментен проект 1000 безвъзмездни минути за интернационалните диалози към мобилни и закрепени мрежи в Република Турция. Стойността на извършените интернационалните диалози към Република Турция, в границите на предоставените 1000 минути, ще бъде приспадната в идващите фактури на клиентите, оповестиха от телекома. От там прецизират, че предоставените минути ще могат да бъдат употребявани в интервала от 7 до 12 февруари, в това число.
Турските авиолинии закараха в региона на бедствието 12 000 доброволци. Цената на самолетния билет е закрепена на към 10 евро. Снимката в галерията е от летището в Истанбул - опашка от доброволци. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР