Броят на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия достигна

...
Броят на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия достигна
Коментари Харесай

Над 28 000 загинали след земетресението в Турция и Сирия. ООН очаква два пъти повече жертви

Броят на жертвите на земетресенията в Турция и Сирия доближи над 28 000 души по данни на локалните управляващи, представени от Франс прес.

В Турция жертвите са 24 617, а в Сирия 3574. От Организация на обединените нации обаче чакат броят на починалите да нарасне двойно, или даже повече.

„ Сигурен съм, че този брой ще се удвои или даже ще нарасне още повече “, сподели ръководителят по филантропичните въпрос към Организация на обединените нации Мартин Грифитс . От организацията оповестиха в събота, че минимум. От организацията оповестиха, че единствено в Сирия минимум 5,3 млн. души са останали без дом.

По данни на Световната здравна организация 26 милиона души в двете страни може да са били наранени от трусовете.

от десетилетия стана в нощта на 6 февруари. Епицентърът е бил в провинция Кахраманмараш, на 30 км от град Газиантеп и на 90 км от границата със Сирия, а магнитудът доближи 7,8 по Рихтер . По публични данни общо 435 труса са настъпили след първия, най-силният от които с магнитуд 7,6 с център Елбистан следобяд на 6 февруари.

В Сирия филантропичните организации оповестиха за притеснителни данни за поява на холера, което доста може да утежни обстановката в страната.

Въпреки че земетресенията бяха преди близо седмица избавителните отряди не престават да вадят живи хора под руините. Медиите оповестяват за избавени деца и майки с деца в Хатай и Адъяман . Само от турска страна в избавителни интервенции вземат участие 32 000 души, а задграничните спасители са над 8000. Те са подпомагани и от над 25 000 турски военни.

Заради огромният брой починали спортни зали и игрища в Южна Турция бяха положени тела на починалите, където техни родственици търсят околните си.

Междувременно засегнатите от земетресенията получиха опция да останат краткотрайно при техни родственици в Германия, заяви ДПА. Десетки хиляди хора в Германия имат турски корени. Турците са най-голямата имигрантска група в Германия с помощта на политика за привличане на работна ръка през 50-те години на предишния век.

„ Това е оказване на помощ при една изключителна обстановка. Ние желаеме да е допустимо за турски или сирийски фамилии да доведат роднините си от регионите на бедствието тук, без да се сблъскват с администрация “, съобщи вътрешната министърка Нанси Фезер .

Заради доставките на филантропична помощ пък за пръв път от 35 години насам беше отворен пропускателен пункт сред Турция и Армения .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР