Брониран кораб на въздушна възглавница и моторна шейнa-танк са само

...
Брониран кораб на въздушна възглавница и моторна шейнa-танк са само
Коментари Харесай

3 бронирани чудовища, които така и не „оживяват“ в СССР

Брониран транспортен съд на въздушна възглавница и моторна шейнa-танк са единствено две от нетрадиционните „същества“ на Павел Гроховски.

През последните години на Съветския съюз една от главните цели на държавното управление е да напредне в технологиите, индустрията и военния потенциал на страната.

Последното е изключително изострен проблем, който притегля вниманието още при започване на Втората международна война. Най-добрите руски инженери основават едни от най-необикновените бронирани транспортни средства, които да подсигурят военното предимство на Съюз на съветските социалистически републики. За въображението им няма граници, по тази причина и доста от тези планове оцеляват единствено на хартия.
Моторна шейна-танк
 Свободни източници

Един от тези изобретатели е Павел Гроховски. Въпреки че главният му интерес е в авиацията, той изготвя и редица футуристични пехотни транспортни средства.

Танкът на Гроховски е изцяло бронирана моторна шейна, оборудвана с три ски и оръдие на танкоподобния си купол.

Този извънредно необикновен план е съединен през 30-те години на предишния век в Специалното конструкторско бюро на Военновъздушни сили на Червената войска.

Шейната-танк има три отделения: бойно поделение в средата, моторно-трансмисионно поделение в задната част и поделение за ръководство в предната част на корпуса. Отгоре е инсталиран куполът на лекия танк БT-2 с 37-мм танково оръдие и 7,62-мм картечница.

Шейната-танк се ръководи от екип от двама души: механик-водач и стрелец.
Боен мотоциклет
 Свободни източници

Още един необикновен план на Гроховски е така наречен военен мотоциклет или брониран мотоциклет. Според дизайна на Гроховски това би трябвало да е едноместно полуверижно транспортно средство, което доста наподобява на мотоциклет с нараснала проходимост.

Според концептуалния дизайн лидерът би трябвало да седи в херметизираната бронирана кабина в предната част на мотоциклета, като моторно-трансмисионното поделение е в задната част.

Бронираният корпус обезпечава отбрана от патрони и дребни фрагменти, като изцяло покрива транспортното средство. Любопитното е, че то е било оборудвано с двете вериги откъм гърба и мотоциклетно колело начело.
Бронеавтомобил на въздушна възглавница
 Свободни източници

Вероятно най-лудият от плановете на Гроховски е двудвигателен бронеавтомобил на въздушна възглавница, планиран да се носи над земята! Тъй като Гроховски е дипломиран авиационен конструктор, то не е изненадващо, че мечтае да помогне на руската пехота, като я оборудва с невиждани до момента машини. Това е и задачата на този план.

Точно като танка-шейна, бронеавтомобилът на въздушна възглавница е планиран да има три отделения: две моторно-трансмисионни отделения в предната и задната част на корпуса, както и централно поделение за екипаж от двама души, който включва механик-водач и стрелец.

Необичайният дизайн е основан на следната концепция: двата мотора, сложени в предната и задната част на кораба, би трябвало да зареждат две витла, които посредством въздушните потоци да основат резултата на покачване. Конструкторите въпреки всичко го оставят с четири елементарни колела, ако нещо се обърка.

Въпреки че този дизайн в никакъв случай не „оживява“, той проправя пътя на бъдещите бойни машини на въздушна възглавница, създадени в Съветския съюз през идващите години.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР