Британското военно разузнаване определи експлозиите във военновъздушна база в Крим

...
Британското военно разузнаване определи експлозиите във военновъздушна база в Крим
Коментари Харесай

Британското военно разузнаване: Експлозиите във военновъздушна база в Крим са сериозен удар по руския Черноморски флот

Британското военно разузнаване дефинира детонациите във военновъздушна база в Крим като сериозен удар по съветския Черноморски флот, заяви Би Би Си.

Базата " Саки " на анексирания от Русия украински полуостров бе разтърсена във вторник от поредност гърмежи, при които почина един човек.

Осем съветски военни самолета - пет бомбардировача и три изтребителя - " съвсем сигурно са били унищожени или съществено развалени ", сподели английското военно разузнаване във всекидневната си сводка за хода на войната в Украйна, оповестена от министерството на защитата.

Причината за детонациите не е открита. Украйна не е поемала отговорност за гърмежите, само че сателитни фотоси навеждат на мисълта за допустима офанзива, отбелязва Би Би Си.

Осем военни самолета не са особена загуба за Русия. " Капацитетът на военноморската авиация на (руския Черноморски) флот в този момент е доста понижен ", акцентира обаче английското военно разузнаване.

Самата Русия отхвърля да са били нанесени вреди на нейни самолети, само че сателитните фотоси демонстрират противоположното, отбелязва Би Би Си.

Експлозиите в базата " Саки " са втори тежък удар по съветския Черноморски флот. През април неговият флагман, ракетният крайцер " Москва ", потъна, откакто понесе съществени вреди.

Украйна разгласи, че е поразила военния транспортен съд с ракети " Нептун ", а Русия сподели, че по неизяснена причина са се взривили боеприпаси на борда му, напомня Би Би Си.

След детонациите в Крим президентът Володимир Зеленски подреди на представителите на украинските управляващи да приказват пред медиите за военната тактичност на страната.

" Войната несъмнено не е уместно време за суетност и гръмки изказвания. Колкото по-малко детайлности разкриваме за нашите проекти за защита, толкоз по-добре би било това за осъществяването на тези проекти за защита ", сподели Зеленски в среднощното си видеообръщение.

Американските всекидневници " Ню Йорк таймс " и " Вашингтон пост " цитираха анонимни украински публични източници, че въоръжените сили на Киев са направили офанзива против съветската база. Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников от своя страна загатна, че гърмежите може да са породени от съветски бойци заради немарливост.

Всяко украинско нахлуване в Крим би било възприето като ескалация на военните дейности, отбелязва Би Би Си.

Миналия месец заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, някогашен президент на страната, предизвести, че " Денят на Страшния съд ще настъпи незабавно ", в случай че Украйна нападна полуострова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР