Британският премиер Тереза Мей заяви, че депутатите може да имат

...
Британският премиер Тереза Мей заяви, че депутатите може да имат
Коментари Харесай

Мей направи отстъпка на депутатите по споразумението за Брекзита

Британският министър председател Тереза Мей съобщи, че депутатите може да имат последната дума дали да се задейства клаузата, която ще подсигурява, че след Брекзита няма да се върне граничният надзор сред двете Ирландии. Тази уговорка бе една от най-спорните точки от контрактуваното с Брюксел излизане на Англия от Европейски Съюз, съобщи Франс прес.

Предпазната уговорка подсигурява, че в случай че не се реализира сделка за бъдещите връзки сред Брюксел и Лондон след преходния интервал от 21 месеца, започващ след Брекзита на 29 март 2019 година, цяла Англия остава в митнически съюз с Европейски Съюз, а за Северна Ирландия ще важат и някои правила на общия пазар.

Клаузата е подложена на критика от подкрепящите Брекзита депутати, в това число от ръководещата Консервативна партия, които виждат в нея заплаха от непрекъснато обвързване на Англия към Европейски Съюз. Десетки от тях се разграничиха от държавното управление и има риск това да докара до негативен избор по съглашението за Брекзита на 11 декември в Камарата на общините, което би потопило Англия в неустановеност за бъдещето ѝ.

"Говори се за защитната уговорка, като че ли тя се задейства автоматизирано. Тя в действителност не е автоматизирана ", съобщи Мей по радио Би Би Си радио 4 и акцентира, че вместо това може да се удължи преходният интервал.

"Никой поначало не желае да се стига до задействане на защитната уговорка. Ако се наложи да я използваме, ще би трябвало да се направи избор и аз премислям въпроса Народното събрание да играе роля, когато се прави този избор ", добави тя.

Мей в същото време акцентира, че всяко съглашение с Брюксел ще съдържа такава защитна мярка и че щом тя се задейства, Англия няма да може да се изтегли от нея едностранно.

Според английската преса Тереза Мей даже се пробва да потуши протеста на депутатите консерватори, като им предлага Камарата на общините да може да отхвърли с гласоподаване както защитната уговорка, по този начин и удължаването на преходния интервал.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР