Британският премиер Борис Джонсън явно иска твърд Брекзит на всяка

...
Британският премиер Борис Джонсън явно иска твърд Брекзит на всяка
Коментари Харесай

Борис Джонсън - като в политическа лудница, Британия спешно да се събуди!

Британският министър председател Борис Джонсън очевидно желае " корав " Брекзит непременно. За тази цел той е подготвен да употребява даже и методите на латиноамериканските диктатори, установи Барбара Везел в коментар за Дойче веле.

Говорителят на английския парламент назова последния ход на премиера " отблъскващ ". Това е даже прекомерно мек израз за плануваната от Борис Джонсън анулация на парламентарни права. Сега си личи слабостта на английската парламентарна система, която залага прекалено много на традициите и произхода. На страната ѝ би трябвало една съвременна, писана конституция, която да издига преграда пред сходен произвол.

Като във военна тирания

" Да си върнем контрола " - това бе главното мото на акцията за Брекзит преди три години. Само че гласоподавателите тогава надали са желали да дадат на Борис Джонсън безспорна власт. Тъкмо противоположното - изтъкваше се, че би трябвало да си проличи предпочитаната позиция на английския парламент. Никой тогава не си е поставял за цел да остави Брекзита, а с това и ориста на цялата страна в ръцете на един министър председател, който даже не е бил избиран, а вероятно даже няма и парламентарно болшинство.

Бившият министър председател Джон Мейджър и някои други в този момент желаят да спрат Джонсън по правосъден път. Тепърва ще забележим дали институционните " бушони " във Англия ще устоят на напрежението. Опозицията желае да свика идната седмица незабавен спор, с цел да осуети похода на Джонсън към властта. Но времето е нищожно, тъй като, по избор на Борис Джонсън, от 10 септември Народното събрание ще бъде разхлабен във почивка, с цел да се завърне назад единствено няколко дни преди датата на Брекзита. В тези къси периоди няма по какъв начин да се изяви волята на парламентарното болшинство.

Факт е обаче, че опозицията, най-много Лейбъристката партия, носи персонална виновност за това, че се стигна до тази непоносима обстановка. Тя пропиля цели три години в колебливост и двусмислени позиции, по този начин и не съумя да разбере какво е в реалност политическото значение на Брекзита и пропусна възможностите да спре този развой.

А Борис Джонсън се държи като артист в политическа лудница. Сегашният му номер би бил заслужен за някоя латиноамериканска тирания. Той е антидемократичен и изцяло би прилягал на " новите разрушители " от сорта на Тръмп и Болсонаро. Единственото, което интересува сходни хора, е по какъв начин да заграбят властта за персонална приложимост и в полза на тези свръхбогаташи, които ги финансират. Всякакъв тип демократични процедури и институционен надзор им се костват непотребен баласт.

През последните дни се появиха клюки, че благодарение на някакви частни сделки казусът с ирландската граница можел да се заобиколи. Но даже Европейски Съюз да е подготвен да се впусне в сходна случка - без солидни предварителни договаряния и инспекции, той никога не трябва да насърчава своеволията на Джонсън.

Брюксел не трябва да се включва в игрите на човек, който желае да анулира демократичните процедури, единствено с цел да напусне Англия колкото се може по-бързо Европейски Съюз. Нека напомним: Брекзитът бе решен въз основа на референдум, който имаше единствено целесъобразен темперамент и който бе извоюван от последователите на излизането от Европейски Съюз единствено с минимална преднина.

Британци, събудете се най-сетне!

Сега е извънредно време за протест: дано всички останали демократи измежду английските консерватори, цялата съпротива, учените, интелектуалците и всички рационални и виновни жители на страната се надигнат! Години наред човек имаше възприятието, че британците живеят в някакво нереално измерение. Сякаш някой ден те просто ще се разсънят от кошмарния си сън на име Брекзит и нещата още веднъж ще си дойдат на място. Но не, Брекзитът не е сън.

Борис Джонсън е най-опасният политик за последните няколко десетилетия, управлявал на " Даунинг Стрийт ". Той е жаден за власт опортюнист, без каквото и да е възприятие за отговорност. Твърденията му нерядко са изцяло безпочвени, той насочва закани към сътрудници от Европейски Съюз, подмазва се на американския президент и преследва една-единствена цел: да изтласка Англия от Европейски Съюз, каквото и да коства това.

Както се вижда в този момент, за тази цел Борис Джонсън даже е подготвен да обезвласти Народното събрание и да анулира разпоредбите на демократичната конституция. Това е шахматен ход а ла Владимир Путин. Ако и в този момент британците не се пробудят и не окажат опозиция, то тогава няма кой да им помогне. /DW.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР