Британския премиер Тереза Мей и президента на Европейската комисия (ЕК)

...
Британския премиер Тереза Мей и президента на Европейската комисия (ЕК)
Коментари Харесай

Брюксел и Лондон твърдят, че са направили "пробив" в Brexit преговорите

Британския министър председател Тереза Мей и президента на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер оповестиха пробива в договарянията рано в петък заран

© Yves Herman Още по тематиката
Повечето британци към момента желаят Brexit, въпреки че чакат да завърши зле

Мнозинството упреква премиера Тереза Мей, че не се оправя с договарянията, твърди изследване
7 дек 2017
Ирландската клопка за Brexit

Преговорите сред Европейски Съюз и Англия са в задънена улица и рано или късно ще провокират рецесия в Уайтхол
7 дек 2017
Ирландия и Англия се споразумяха за границата след Brexit

Решението е основно за продължаването на договарянията за " бракоразвод " с Европейски Съюз
4 дек 2017
Англия отстъпи пред Брюксел за финансовите си задължения

Лондон се е съгласил за общи отговорности от 100 милиарда евро, само че ще упорства да заплати половината
29 ное 2017 Британския министър председател Тереза Мей и президентът на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер оповестиха рано сутринта в петък, че са постигнали компромис по отношение на първата фаза от договарянията за излизането на Англия от Европейски Съюз. Юнкер добави, че ще предложи на непрекъснатите представители на страните-членки на Европейски Съюз да предадат на водачите на своите страни, които ще се срещат на 14-15 декември в Брюксел за последното съвещание на Съвета на Европейски Съюз, че Европейска комисия е подготвена да даде " зелена светлина " за начало на втората част от договарянията.

Те ще включват уговарянето на пост-Brexit комерсиална договорка сред Лондон и Брюксел, както и какъв брой ще продължи преходният интервал след март месец 2019 година, в който Англия няма да е официално част от Европейски Съюз, само че европейските правила ще важат, с цел да се обезпечи равномерен преход за бизнеса и институциите от двете страни на Ламанша.Последен, само че не и по значимост, е въпросът с всичките " въпросителни ", които остават за дообсъждане по време на втората фаза - съответните суми, които Англия ще изплаща, обсега на преходния интервал и алтернативите, които стоят пред консервативното държавно управление по отношение на ирландската граница. Какво се схванаха двете страни в последния миг

Основните твърдо уговорени въпроси сред Мей и Юнкер станаха ясни на конференцията в петък. Първо, Англия се съгласява да продължи да внася постоянната си вноска към бюджета на Европейски Съюз за 2019 и 2020 година и ще продължи да заплаща дължимото си по същия метод, в случай че страната към момента беше член на Европейски Съюз, до 31 декември 2020 година Това включва и вноски, обезпечаващи отговорностите на Европейски Съюз.

Второ, въпроси по отношение на правата на европейските жители на Острова след март 2019 година ще се вземат решение в сходство с откритата правосъдна процедура на Европейския съд и английските съдилища ще се преценяват с сходни проблеми, обсъждани от Съда на Европейски Съюз. Ще бъде основан механизъм за задаване на въпроси по отношение на интерпретирането на решения на Съда на Европейски Съюз, който ще бъде деен най-малко осем години.

Последно, само че не и по значимост, Англия поема уговорката да откри метод да поддържа границата сред Ирландия и Северна Ирландия отворена или да продължи да съблюдава разпоредбите на общия пазар и митническия съюз на Европейски Съюз. В последната седмица въпросът с английския анклав на остров Ейре стана главната спирачка пред намирането на компромис, тъй като четирите заинтригувани страни - ирландското държавно управление, английските им сътрудници, съдружният сътрудник на Тереза Мей от Демократичната юнионистка партия (ДЮИ) и Европейска комисия, не можеха да се схванат за бъдещия статут на границата. Лидерът на ДЮИ Арлинйн Фостър сподели пред английския тв канал SkyNews през днешния ден, че " предупредихме премиера за заплахите, които крие продължаването на договарянията с актуалните условия ", само че и " приветствахме решението каквито и да е регулаторни нагаждания да има, те да важат за цяла Англия ".

Повече за ирландския въпрос четете в новия брой на " Капитал ".

Трудното едвам в този момент стартира

Оттук нататък в действителност стартира сложната част от договарянията, както посочи на конференцията в петък Жан-Клод Юнкер. " Толкова време ни беше нужно да се разберем за лесната част, а в този момент имаме по-малко от година да изградим рамката на бъдещата ни връзка. Всички знаем, че разводът е тежък, само че построяването на нова връзка е още по-тежко. " Към момента Тереза Мей желае двугодишен временен интервал, който да разреши институционалното и бизнес адаптиране сред двете страни.

Въпреки че пробивът в последния миг на процедура може да избави договарянията от рисково закъснение, проблемите не престават да се натрупат. Липсата на конкретика по отношение на правата на жителите след Brexit може да докара до блокиране на договорката от Европейския парламент (ЕП), който има право на несъгласие. Според Bloomberg, комерсиалната договорка, която двете страни ще търсят, ще бъде в допълнение сложна за реализиране, тъй като английската стопанска система разчита главно на бранша на услугите, които рядко стават обект на съглашения за свободна търговия.

Последен, само че не и по значимост, е въпросът с всичките " въпросителни ", които остават за дообсъждане по време на втората фаза - съответните суми, които Англия ще изплаща, обсега на преходния интервал и алтернативите, които стоят пред консервативното държавно управление по отношение на ирландската граница.

На процедура сега последният въпрос остава отворен,а Мей ще би трябвало да реши дали да се опълчи на вътрешнопартийната си " твърда " съпротива, която желае излизане от общия пазар и митническия съюз, с цел да резервира статуквото на остров Ейре, или да потърси метод да построи " мека " граница сред Белфаст и Лондон, което ще докара до разединение с съдружните ѝ сътрудници и евентуално ще подпали районните упоритости на Уелс, Шотландия и лондонския район. Във всеки случай, стабилността на настоящето английско ръководство не трябва да се приема за даденост.

Освен това, Европейски Съюз има сериозен проблем с неразбираемите английски планове. В писмо през днешния ден президентът на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск декларира, че " желаеме да стартираме полемика с Англия по отношение на евентуалната бъдеща визия на Лондон по отношение на бъдещите връзки с Европейски Съюз. До в този момент сме чули няколко разнообразни хрумвания. Трябва ни повече изясненост по отношение на това по какъв начин Лондон вижда бъдещите ни връзки, откакто напусне общия пазар и митническия съюз ". Според Туск двете страни би трябвало да разискват с изключение на търговски въпроси, по този начин и тези в областите сигурност, битка против тероризма и проведената трансгранична престъпност, защита и външна политика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР