Британски учени изработиха машина, която може да изпитва осем от

...
Британски учени изработиха машина, която може да изпитва осем от
Коментари Харесай

Джаджата, която изпитва 8 човешки чувства

Британски учени създадоха машина, която може да изпитва осем от главните човешки усеща – горест, боязън, изненада, омерзение, наслада, доверие, яд и предусещане, оповестява Дейли мейл.

Машинката може да бъде свързвана към разнообразни устройства. Тя в действителност е оборудвана с чипове, които могат да разграничат тези човешки страсти по човешкото лице. Апаратът е дело на компания Имошейп (Emoshape) и ще коства 315 $ (195 паунда), настояват основателите му.

Вероятно новата джаджа ще бъде пусната на пазара по Коледа. Учените акцентират, че устройството може да прояви и състрадание към човек. Машината се споделя Имоспарк (Emospark) и е конструирана с така наречен прочувствени процесори или чипове EPU.

Новото устройство разчита страстите единствено по мимиките на лицето ви – в него има вградена камера. Учените настояват, че откакто събере данни, джаджата може даже да разбере каква музика харесвате и да сортира тъкмо такава.

Устройството ще я синхронизира в смартофна ви и по него ще стартират да звучат песни от обичания ви род. Същото важи и за видеото, изясняват учените, които са изобретили устройството.

 Робот

Интересно е още, че устройството може да реагира на отношението, което човек демонстрира към него – в случай че притежателят се отнася жестоко или пък благо към джаджата. Специалистите настояват, че Имоспарк може да отговори на похвали и на обиди.

Оливър Зимърман, който работи в Имошейп, изяснява, че концепцията на учените е била да основат робот, който да наподобява малко повече на нас, хората, а не индивидът да замязва от ден на ден на машините.

На този стадий устройството разпознава страстите на човек само с помощта на своята вградена камера и мимиките, които вижда отсреща си. Учените обаче са уверени, че напълно скоро ще съумеят да основат и нова версия, която ще може да разчита и други индикатори – да вземем за пример интонацията на хората.

От компанията-създател на джаджата настояват, че това е първото устройство, което може да разчете и да отговори на разнообразни човешки страсти.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР