Британски медии признават, че австрийски полковник, над 25 г. работил

...
Британски медии признават, че австрийски полковник, над 25 г. работил
Коментари Харесай

Британци твърдят, че разкрили 72-годишен руски агент

Британски медии признават, че австрийски полковник, над 25 година работил за руснаците, са разкрили английските служби. Руският сътрудник обаче не се оказал дребна пешка, а скъп източник за информация за съветското военно разузнаване.
Британците в този момент са в гняв от меката присъда и освобождението още в правосъдната зала. Дълго време секретите на НАТО се текли като река в съветския Генщаб,
За разкриването на 72-годишния Мартин Мюлер като съветски сътрудник от западните спецслужби, централна роля изиграла английската MI6. Счита се, че шпионинът е работил за популярното съветско разследващо поделение 29155, което изпълнявало задания по дестабилизирането на Европа и правило убийства зад граница.
За своите съседи в тихото Елсбетен, предградие на Залцбург, Мартин Мюлер представлявал незабележима фигура. Хората го разказват като мек и привлекателен човек, който доста години пътувал с едно непретенциозно „ Рено ” и от 30 година имал също скромна квартира.
Обаче в самия завършек на 2018 година този непретенциозен комшия е упрекнат в пласиране на държавни тайни на Русия и е приет за отговорен за предаване на непозната страна на сведения, съдържащи държавна загадка, в оказване на подпомагане на непознато разузнаване в ущърб на Австрия.
Делото е водено при затворени порти и за хода му се знае доста малко. Мартин Мюлер е наказан на 3 година затвор – по малко от 1/3 от оптимално вероятното наказване – и бил неотложно освободен с отчитане на времето, прекарано в ареста по време на следствието.
Сега The Telegraph се пробва да разкрие истината: Мюлер напълно не бил малко винтче на машината. Той работил за елитно поделение на съветския Генщаб, пробвало се да токсини българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев през 2015 година и да извърши държавен прелом в Черна гора година по-късно. Има догатки, че Мюлер има отношение и към други смъртоносни интервенции – да вземем за пример отравянето в Солсбъри с нервно-паралитичен газ „ новичок ” на инцидентна английска гражданка.
Дори се допуска, че Мюлер е изиграл роля в съветското разузнаване при негова интервенция в Афганистан и основал условия за обмисляне на измама в американската авиобаза в Баграм, при която починали хора.
Мюлер признал обстоятелството за предаване на информация и приемане на пари. Неговият юрист Михаел Хофер обаче декларирал, че някогашният австрийски полковник смята за „ чиста небивалица и фикция ” обвиняванията, че предадените на руснаците сведения са могли да доведат до крах на хора.
Кариерата на съветския сътрудник траяла съвсем 25 година, почнала 10 година преди да бъде основано поделение 29155. Обаче точно в последната конструкция той се показал най-добре.
Сред десетките оперативни чиновници, с които е работил Мюлер, бил началникът на подразделението Андрей Аверянов, както и Едуард Шишмаков, който предходната година е наказан задочно на 15 година затвор за несполучилия путч в Черна гора.
Чрез своя юрист Мюлер декларирал, че в никакъв случай не е чувал имената на двамата мъже, че нищо не знае за поделение 29155 и че постоянно се е срещал с един куратор.
Мюлер се срещал със своите куратори в доста страни, граничещи с Австрия, където той отивал с кола, заета от неговата държанка. Тя в този момент е на 70 година и станала основен очевидец, чиито показания докарали Мюлер на подсъдимата пейка.
Словашкият вестник Dennik M заяви, че Мюлер прекарвал по цели дни в хотела със своите ръководители, излагайки им секретна информация, до момента в който пиел огромни количества водка.
Обслужващият личен състав в хотел Panorama Hotel във Високите Татри в Словения забелязали, че той постоянно рови портфейла си с дебели пачки банкноти. В други случаи той правел срещите си в заведения за хранене близо до Братислава.
Организацията на срещите не постоянно била добра. Накрая Мюлер е хванат откакто оперативни служащи на една европейска работа засекли предаването на 30 000 евро от неговия съветски куратор Игор Егорович Зайцев.
Британските спецслужби отхвърлят известията в австрийски медии, че точно те насочили към Мюлер. Известният австрийски новинарски портал Wochenblick разгласил изявление с наказания Мюлер, в което той декларира, че малко преди ареста му той е поканен в кафене от един формален английски представител.
Както самият Мюлер признава, на срещата англичанинът го убедил да съобщи детайли от „ инсталация ” за взаимозависимост, която да помогне при адвокатската отбрана на някой „ Юрий ” – остарял прочут на Мюлер, с който се срещнал още през 1980-те години в Техеран. Мюлер твърди в изявлението, че не направил нищо неприятно, само че в този момент схваща, че „ показал доверчивост ”.
Адвокатът на Мюлер декларирал, че още от дълго време Мюлер се сприятелил с съветския боен аташе и с течение на годините това другарство прераснало в някакво „ сходство на настоятелен взаимоотношения ”, в които руснаците платили на австриеца за информацията.
 Осуетили съветски проект за шпионаж на форума в Давос Осуетили съветски проект за шпионаж на форума в Давос
Швейцарската полиция е осуетила съветски проект за шпионаж, пет месеца преди международните водачи да се съберат в курорта Давос, с цел да вземат участие...
Адвокатът споделил за вестник The Telegraph, че неговия подзащитен предавал на съветската страна единствено общодостъпна информация и заплащането не било високо. За целия интервал той получавал приблизително по 930 евро месечно. „ Нима за такива пари някой ще стартира да продава секретни сведения? ” – добавил той.
Служителите от европейските служби обаче са уверени, че даже тези стотици хиляди евро, за чието приемане признал Мюлер, са единствено част от изплатеното му заплащане.
Оперативен чиновник с псевдоним Nyetimber твърди, че ползвайки служебното си състояние, Мюлер съобщавал на руснаците най-ценни сведения за вътрешната активност на структурите на НАТО, което можело да има съществени последици за всички страни-членове, в това число за Англия.
Макар Австрия да не е член на НАТО, тя взе участие в програмата „ Партньорство за мир ”. На всеки две години програмата се подлага на „ препланиране и възобновяване ”. Мюлер вземал в този развой директно присъединяване от 2008 година до оставката си в 2013 година, като в тази връзка имал достъп до разнообразни документи, в това число секретни. От 2009 година той отговарял за контактите на НАТО в CIEDG – група за битка със самоделни взривни устройства.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР