Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. между Четворния

...
Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г. между Четворния
Коментари Харесай

3 март 1918 г.: Ето как Русия капитулира пред България

Брест-Литовският кротичък контракт от 3 март 1918 година сред Четворния съюз в лицето на Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя от една страна, и болшевишка Русия, от друга, поставя завършек на съветското присъединяване в Първата международна война.

Това е един от дребното моменти в историята на Третото българско царство, в който родината ни подписва кротичък контракт като победител.

От друга страна Съветска Русия губи 1 милион кв. км територия и 60 милиона население, задължава се да изплати 6 млн. марки и контрибуции в натура, част от които получава и България, напомня Българска национална телевизия.

Благодарение на това развиване Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Финландия излизат от Руската империя и възвръщат своята държавност.

На 7 март 1918 година се подписва и едностранен контракт с Румъния, която излиза от войната, връщайки отнети територии на България през Междусъюзническата война. Северна Добруджа остава кондоминиум на Централните сили, които на 25 септември 1918 година предават съвсем цяла Северна Добруджа на България.

Така, дружно с останалите отвоювани територии, през 1916-1917 година България със своята повърхност се приближава оптимално до българското етническо землище, което се пресмята на близо 215 000 кв. км.

Договорът от 3.03.1918 година не е двустранен, а многостранен. Второ, той не е прелиминарен, а финален и след наложителната ратификационна процедура влиза в действие. С него Първата международна войната на Източния фронт приключва с победа на Германия и нейните съдружници включително България, обобщава уеб сайтът " Консерваторъ ".

Следващият значим миг, е че на конференцията в Брест – Литовск България взе участие със своя делегация за разлика от Сан Стефано, където по виновност на Русия не е позволен нито един българин. И това е неизбежно, тъй като в Брест-Литовск, за разлика от Сан Стефано България към този момент е суверенна страна.

Има собствен държавен глава с купа “цар” Фердинанд, приет от всички велики сили през 1909 година след уреждането на противоречивите въпроси, свързани с оповестяване на независимостта от 22.09.1908 година

България има и свое суверенно държавно управление, управлявано от доктор Васил Радославов, което пази българските национални ползи.

Въобще през 1918 година, за разлика от 1878 година България е законен индивид на интернационалното право. Тя е самостоятелна страна, скъсала едностранно посредством акта от 22.09.1908 година с всички наложени ѝ зависимости от великите сили по Берлинския контракт.

Брест – Литовският кротичък контракт от 3.03.1918 година е датата на същинското избавление на България от Русия, заключава " Консерваторъ ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР