Брекзит“ се превърна в ключова дума, която от около три

...
Брекзит“ се превърна в ключова дума, която от около три
Коментари Харесай

АФИС: Всички губят от Брекзит, смятат 43% от българите

„ Брекзит “ се трансформира в основна дума, която от към три години разказва положение, определяно като рецесия на Европейския съюз. „ Задънена улица “, „ безпорядък “, „ лабиринт “, а през последния месец „ водевил “ и „ гротеска “ са думите, с които европейската преса разказва най-често протичащото се. 

Междувременно социологическите изследвания в самата Англия записаха основна смяна в всеобщите настройки по въпроса. Делът на последователите на „ Брекзит “ спадна с 11 пункта за сметка на нараствания дял на съперниците – с 6 пункта. Почти несъмнено е, че в случай че в този момент се повтори референдумът от 2016 година, съперниците на „ Брекзит “ ще надделеят. 

Това показва данните от национално изследване на публичното мнение, осъществено от Агенция АФИС сред 15-20 март сред 1010 лица в 101 гнезда, от които: в София – 18,8%; в регионалните центрове – 34,7%; в другите градове – 20,8%; в селата – 25,7%. 

На въпросите кой би спечелил и кой би изгубил от напускането на Англия от Европейски Съюз, единственото несъмнено е, че обществото ни няма безапелационен отговор. Всеки пети запитан (20,4%) е на мнение, че от „ Брекзит “ печели най-вече Обединеното кралство. Едва 5,6 на 100 са тези, които мислят, че от тази обстановка ще завоюва Европейският съюз. Други към 8% пък смятат, че и Европейски Съюз и Англия биха спечелили от напускането на Кралството. Все отново най-голяма група респонденти се сплотява към мнението, че никой няма да завоюва от един подобен разлом – това са малко над 43 на 100 от всички запитани. Близо 23 на 100 пък нямат мнение по този въпрос.

Реципрочният въпрос – на първо място кой губи от Брекзит, също демонстрира закономерна наклонност. Практически всеки четвърти счита, че и Съюзът, и Островът ще бъдат на първо място губещи страни от евентуалния бракоразвод. За 23% губещ ще бъде на първо място Европейският съюз. Значително по-нисък е делът на хората, които считат, че загуби ще търпи най-вече Англия. Отново, всеки четвърти запитан няма мнение по този въпрос, а 14% са на мнение, че нито една от страните няма да претърпи загуби.

И при двата въпроса вглеждането в по-дълбокия прорез на данните демонстрира разумна картина – висшистите в по-голяма степен са на мнение, че от идния „ Брекзит “ всички страни са губещи и на практика няма печелещи. Младите (18-29 години), в това число учащите и студентите, дефинират като главен губещ от „ Брекзит “ в по-голяма степен ще бъде Англия.

Изследването обгръща близо 30% от респонденти, които или персонално, или членове на фамилията им са работили през последните пет години в страни от Европейския съюз. Тази обществена група, с обозрим трудово-мигрантски опит и капацитет, е любопитна предвид на заложените въпроси. Изненадващо или не, упоменатият профил от българското население не се разграничава в своето мнение за идните събития – близо половината от тях считат, че никой няма да завоюва, а загубите се разпределят сред отговорите Европейски Съюз и „ и двете страни “.

Много сходна е картината и измежду евро-оптимистите и евро-скептиците, попаднали в извадката. Отново няма основни разминавания в настройките, без значение дали част от запитаните имат вяра или не имат вяра в Европейските институции, както и дали Европа се движи в вярната или неверната посока.

Неяснотите остават, а дружно с тях и неналичието на ясна визия какво следва, както в народен, по този начин и общоевропейски проект. Не е толкоз изненадващо, че българското публично мнение няма безапелационна позиция по отношение на печелившите и губещите от Брекзит. Важното е чувството за неустановеност и безпокойствие за бъдещето на европейския план. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР