Бразилската демокрация е застрашена, каза днес Едсън Фачин, председателят на

...
Бразилската демокрация е застрашена, каза днес Едсън Фачин, председателят на
Коментари Харесай

Бразилската демокрация е застрашена

Бразилската народна власт е " застрашена ", сподели през днешния ден Едсън Фачин, ръководителят на изборния съд на Бразилия (TSE), като сподели, че страната е изправена пред " плевел интервал " преди тежките президентски избори през октомври, съобщи Агенция " Ройтерс ".

Коментарите на Фачин идват, когато изследванията демонстрират, че президентът, Жаир Болсонаро, който неведнъж слага под подозрение надеждността на бразилската система за електронно гласоподаване, понижава разликата пред левия водач, Луис Инасио Лула да Силва.

Неоснователните мнения на Болсонаро, по отношение на изборните измами накараха някои да допускат, че той може да последва образеца на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и да откаже да одобри каквато и да е изборна загуба. Колкото по-малка е разликата сред двамата противници, толкоз по-големи са възможностите за изборна рецесия, считат специалисти.

" Изборното правораздаване е атакувано. Демокрацията е застрашена. Конституционното общество е нащрек ", сподели Фачин пред събиране на съдии от районни изборни апелативни съдилища. „ Необходимо е при осъществяване на отговорностите, присъщи на конституционната правда, да се пази изборната правдивост, демокрацията и изборният развой. "

Фачин добави, че задачата на изборния съд тази година " е да подсигурява, че резултатите от изборния развой дават отговор на законната воля на гласоподавателите ".

Въпреки подобрението в изследванията, Болсонаро към момента е изправен пред тежка борба за продобиване на преизбиране, защото гласоподавателите са ядосани от неговото справяне с пандемията COVID-19, както и от високата инфлация и възходящите цени на горивата.

TSE, дружно с висшия съд на Бразилия, изиграха централна роля в принуждаването на софтуерните компании и обществените мрежи да управляват по-добре потребителите в страната, които популяризират дезинформация по отношение на изборните измами и науката за COVID-19.

И двата съда бяха цел на Болсонаро и неговите поддръжници, които ги упрекват в правосъдни закононарушения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР