Бразилките се надигнаха срещу президента Болсонаро. И вероятно ще успеят

...
Бразилките се надигнаха срещу президента Болсонаро. И вероятно ще успеят
Коментари Харесай

Как бразилският президент Болсонаро поведе битка срещу менструацията

Бразилките се надигнаха против президента Болсонаро. И евентуално ще съумеят да наложат по една тематика, от която президентът бяга като демон от тамян: менструацията. Повече от седмица в Бразилия се води развълнуван спор дали ученичките в публичните учебни заведения да получават гратис санитарни артикули за дните на менструация. Президентът Болсонаро наложи несъгласие на законопроекта за битка против по този начин наречената " менструална беднотия ". Парламентът и Сенатът към този момент утвърдиха законопроекта, тъй че при започване на идния месец ветото на Болсонаро може да бъде анулирано.

Милиони бразилки не вървят на учебно заведение по време на менструация

" Не дали, а единствено по кое време ще бъде анулирано ветото - това е въпросът ", написа в " Туитър " депутатката Табата Амарал, една от вносителките на законопроекта. " Няма да допуснем нечовешкото, мачистко отношение на Болсонаро да дефинира действителността за 6 милиона бразилки, които страдат от неналичието на хигиенични артикули и се намират в унизително състояние. " В Бразилия менструацията е тематика табу. Според отчет на УНИЦЕФ към 4 милиона девойки не вървят на учебно заведение, когато са в интервал на менструация. Една четвърт от тях просто нямат пари за тампони или дамски превръзки.

" Менструалната беднотия " визира освен ученичките, само че и дамите в пандизите, бездомните, както и тези дами, които живеят в последна бедност. Според законопроекта, с цел да се доставят тези групи с безвъзмездни хигиенични артикули ще бъдат нужни единствено 13 милиона евро годишно. Правителството обаче пази ветото на Болсонаро с аргумента, че при харченето на държавни пари би трябвало да се слагат избрани цели. " Трябва да избираме: или имунизации, или тампони. До ден сегашен никой не беше показал интерес към проблемите на бедните дами в Бразилия, а в този момент, видите ли, излиза, че Болсонаро е някакво страшилище ", споделя министърката по въпросите на дамите Дамарес Алвеш.

Големите градове в Бразилия към този момент одобриха сходни ограничения

Председателят на Сената Родриго Пачеко отхвърля финансовия мотив: " В Бразилия се харчат толкоз доста пари защо ли не, та просто не е допустимо да бъдат изоставени в неволя тези небогати дами, които не могат да задоволят най-елементарни потребности ", счита сенаторът реакционер. Като ръководител на Сената сега той играе основна роля, тъй като може да свика двете камари на Народното събрание и да подложи на гласоподаване ветото на президента, за чиято анулация има потребност от цялостно болшинство. Самият Пачеко счита, че възможностите за такова болшинство са огромни.

Междувременно редица градове, общини и федерални щати вземат решение казуса на локално ниво. В Сао Пауло подобен закон беше признат през юли. И в Рио де Жанейро градските управляващи взеха решение да доставят девойките в публичните учебни заведения гратис с хигиенични продукти за дните на менструацията. По техните стъпки вървят и други градове и райони в най-голямата латиноамериканска страна.

В Бразилия към този момент се приказва по тематиката

В интернационален мащаб към момента на пръсти се броят страните, където такава помощ към този момент е обезпечена за нуждаещите се девойки и млади дами. Редица страни търсят и други пътища - да вземем за пример намаляването на Данък добавена стойност за тези хигиенични артикули. В Германия данъкът беше свален от 19 на 7 % още предходната година. Франция, Полша и Англия го снижават даже до 5 %. А в други страни като Ирландия, Индия, Малайзия или Нигерия той напряко бе отстранен. В Бразилия през ноември явно следва трагичната развръзка. Дотогава продължава полемиката по една досегашна тематика табу. А президентът Болсонаро си има кахъри с още една авторитетна съперничка: певицата Жулиет, която има близо 4 милиона почитатели в Туитър. " Когато по време на менструация дамите нямат достъп до хигиенични продукти, те нямат достъп и до медицински грижи и обучение ", написа Жулиет. " Ветото на президента би трябвало да бъде преодоляно. Менструалната беднотия в Бразилия би трябвало да се вземе насериозно. "

Автор: Астрид Пранге
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР