Браншови организации за храни, безалкохолни напитки, пивовари, фирми от химическата

...
Браншови организации за храни, безалкохолни напитки, пивовари, фирми от химическата
Коментари Харесай

Бизнесът с план да намали пластмасовите опаковки и да станат напълно рециклируеми

Браншови организации за храни, безалкохолни питиета, пивовари, компании от химическата индустрия и модерната търговия, както и рециклиращи мощности и държавни институции учредиха в понеделник самодейността " Пластик пакт България " https://plasticspact.bia-bg.com/about-us/, която си слага за цел намаляването на пусканите на пазара пластмасови опаковки посредством редизайн на продуктите. Включилите се в плана имат желание до 2025 година пластмасовите опаковки да станат изцяло рециклируеми, 55 % от тях да се оползотворяват, а в новите пускани на пазара опаковки да са вложени 30 % рециклирана пластмаса.

Така България става част от разрастваща се световна мрежа, в която досега вземат участие национални и районни PlasticsPact в Европа, Австралия и Нова Зеландия, Англия, Канада, Кения, Нидерландия, Полша, Португалия, Съединени американски щати, Франция, Чили и Южна Африка.

Учредители на самодейността у нас са Българската стопанска камара, Сдружение " Храни и питиета България ", Асоциацията на производителите на безалкохолни питиета в България, Браншова асоциация полимери, Българската камара на химическата индустрия, Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация, " Денкщат България ", Сдружението за съвременна търговия и Съюзът на пивоварите в България. Инициативата се употребява от институционалната поддръжка на Министерството на околната среда и водите, Министерството на нововъведенията и растежа и Министерството на образованието и науката.

" Да предотвратим и понижим пластмасовите боклуци би трябвало да бъде наш главен приоритет. В Европейския съюз би трябвало да засилим упоритостта си в тази посока, още повече че количеството на пластмасовите боклуци продължава да пораства ", съобщи вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при старта на самодейността в понеделник.

Той уточни данни, съгласно които годишното международно произвеждане на пластмаса се е нараснало от 2 млн. т през 1950 година на 380 милиона тона в този момент, като прогнозите са да се удвои до 2035 и да нарасне близо 4 пъти до 2050 година

" Преходът към кръгова стопанска система ще е систематичен, изчерпателен и коренен – както в Европейски Съюз, по този начин и отвън него. Поставили сме си амбициозни цели във връзка с кръговостта и ръководството на боклуци, в това число отпадъците от пластмаси. За Европейски Съюз от общия брой за всички опаковки до 2025 година да стигнем 65% повторна приложимост, а 2030 година – 70%. За пластмасата задачата за повторна приложимост към 2025 година е 50%, а към 2030 година – 55%. Тези амбициозни цели са постижими единствено при реализиране на координиране и положително партньорство сред страната, бизнеса, неправителствения бранш, локалната власт, научните и другите заинтригувани страни на всички нива – европейско, национално, районно и локално ", съобщи екоминистърът.

Сандов цитира изследване на " Кеймбридж Иконометрикс " от 2018 година, съгласно което използването на правилата на кръгова стопанска система във всички браншове на стопанската система на Европейски Съюз може да увеличи растежа на европейския Брутният вътрешен продукт към 2030 година с още 0.5%, като генерира към 700 000 нови работни места. Само за 5 години - сред 2012 година и 2018 година - броят на работните места в Европейски Съюз, свързани с кръговата стопанска система, се е нараснал с 5% и доближава 4 милиона.

Участниците в самодейността се ангажират също по този начин да оказват помощ на страната в създаването и разбора на нормативни документи, свързани с използване на условията на европейската Зелена договорка. Планират се и акции за повишение на осведомеността на жителите, съобразени с полезностите и посланията на Зеления пакт, с цел да е зает всеки с разделното събиране на опаковките.

Пуснатите на пазара у нас опаковки от пластмаса през 2019 година са 100 % повече по отношение на 2010 година, до момента в който рециклираните нарастват с към 150%. Въпреки това, пуснатите на пазара опаковки от пластмаса нарастват много по-бързо от обхванатите в организациите по оползотворяване. През 2019 година на пазара у нас са пуснати 163 хиляди тона пластмасови опаковки, от които са рециклирани 82 хиляди тона (50%). Рециклирането на тези опаковки икономисва 125 хиляди тона СО2 излъчвания и се понижава въглеродният отпечатък от използването, да вземем за пример, на 102 хиляди тона въглища или преправянето на въглеродния двуокис от 182 хиляди дървета.

Зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова разгласи, че ведомството ѝ работи интензивно за развиване на екологичното обучение и има подготвеност за разпространение на самодейността " Пластик Пакт " измежду учениците. " Няма нищо по-хубаво от това да работим дружно, с цел да създадем по-добри условия на живот, да бъдем по-здрави и да образоваме децата, освен да знаят, само че и да ползват екологосъобразен метод на живот ", разяснява тя.

Председателят на БСК Добри Митрев означи, че самодейността е дело на образувания още през 1995 година Център " Чиста промишленост ", към който през 2021 година, взаимно с " Денкщат България ", е основана общността КРИК (КРъгова ИКономика) за подобряването на ресурсната успеваемост, удължение живота на продуктите и понижаване на отпадъците. Така към КРИК пораждат направленията " Пластмаса и опаковки ", " Суровини и метали ", " Текстил и обувки ", " Хранителна промишленост ", " Земеделие и биомаса ", " Строителни боклуци ".

Инициативата " Пластик пакт " е дело на направление КРИК " Пластмаса и опаковки " и тя е единствена по рода си на Балканите. Към нея може да се причисляват всички организации, институции и компании, споделящи задачите и желанията на учредителите, показват от БСК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР