Бойната авиация на международно признатото либийско правителство е нанесла днес

...
Бойната авиация на международно признатото либийско правителство е нанесла днес
Коментари Харесай

Военновъздушните сили на либийското правителство нанесоха удари срещу войските на Халифа Хафтар

Бойната авиация на интернационално приетото либийско държавно управление е нанесла през днешния ден удари против позиции на Либийската национална войска (ЛНА) на 80 километра южно от Триполи, съобщи ТАСС, като се базира на телевизия " Ал Джазира ".

Войските на фелдмаршал Халифа Хафтар, които реализират нахлуване към Триполи, са били атакувани от авиацията в град Гарян, високомерен от ЛНА без пердах в четвъртък.

Използването на военновъздушните сили за отбрана на гражданското население беше разпоредено от министър-председателя Файез Сарадж, който заповяда да бъдат приведени в цялостна бойна подготвеност намиращите се под негов надзор войски.

По-рано въоръжени групировки от град Мисрата дойдоха на помощ на формированията на заседаващото в Триполи държавно управление на националното единение на Либия с министър председател Файез Сарадж. Отрядите от Мисрата (намираща се на 200 км източно от столицата) се отправили към южните околности на Триполи, с цел да поддържат проправителствените войски при удържането на настъплението на Либийската национална войска с пълководец фелдмаршал Халифа Хафтар. Мисратците, изиграли немалка роля при свалянето на полковник Муамар Кадафи през 2011 година и освобождението в края на 2016 година на град Сирт от бойците на терористичната формация " Ислямска страна ", съставляват сами по себе си най-боеспособната и проведена мощ, която може да се опълчи на подразделенията на Хафтар. Разполагат с тежко въоръжение, включително танкове, артилерия и системи за залпов огън, както и бойна авиация. Съобщава се, че подготвеност да отрази взлом на Триполи е декларирало и самото командване на разположената в Мисрата военновъздушна база.

Според " Ал Джазира " е имало конфликти сред последователи на управляващите в Триполи и армейски подразделения в региона на автомагистралата, минаваща покрай интернационалното летище на Триполи. Засега постъпва спорна информация кой сега управлява летището. Първо ЛНА съобщи, че е завзела аерогарата, която от към пет години не работи, откакто беше съвсем изцяло разрушена при боеве през юли 2014 година Буквално след няколко часа министерството на вътрешните работи на държавното управление в Триполи пусна официално съобщение, в което съобщи, че контролът над стратегическия обект е възобновен. Почти незабавно обаче представителят на силите на Хафтар бригаден военачалник Ахмед Мисмари опроверга това. " Армията към момента държи летището ", сподели той.

Според телевизионния канал " 218 " през вчерашния ден Сарадж в качеството си на висш главнокомандващ на въоръжените сили е образувал Обединен действен щаб и е назначил за негов началник началника на по този начин наречения Западен боен окръг към държавното управление си генерал-майор Осама Джувейли. Освен него в структурата влизат командващите Централния и двата столични военни окръга, началникът на военното разузнаване и представител на президентската армия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР