Босна и Херцеговина се намира в сериозна политическа криза. Основната

...
Босна и Херцеговина се намира в сериозна политическа криза. Основната
Коментари Харесай

Това може да подпали нов пожар на Балканите

Босна и Херцеговина се намира в сериозна политическа рецесия. Основната причина за това е, че сърби и хървати упорстват за самостоятелност. В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган прави жестове към разочарованите мюсюлмани в опит да се намеси на Балканите, написа в обширна публикация влиятелното швейцарско издание " Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ). Авторът - историкът и журналист Расим Марц - напомня по какъв начин стартира сегашната рецесия: след смяната през октомври 2022 година на изборния закон, което стана с декрет на висшия представител на интернационалната общественост Кристиан Шмид. Тя облагодетелства босненските хървати и наля вода в мелницата на националистите сепаратисти. Решението на Шмид, който е някогашен аграрни министър на Германия, бе остро подложено на критика, отбелязва изданието.

В тази връзка то напомня, че Върховният представител на Организация на обединените нации има правото освен да отстранява ръководители на изборни длъжности, само че и да постанова и анулира закони. При това без да се нуждае от утвърждението на многочислените парламенти и държавни управления в многоетническата страна.

" Международен вицекрал на Босна "  

През 1997 година " Уолстрийт джърнъл " назова титуляра на тази служба " интернационален вицекрал на Босна " в отпратка към колониалните практики на Британската империя.

Намесата на Шмид във образуването на държавното управление на федерацията през април 2023 година също бе призната като засегнатост. От неговото решение тогава се възползваха и хърватските националисти към някогашния президент Драган Чович, който бе отхвърлен през 2005 година от предшественика на Шмид Пади Ашдаун. Оттогава десните държавни управления в Европа гледат на Чович като на бранител на християнския Запад против босненския Ислям.

Неотдавнашна среща сред Шмид и Чович разгневи босненските мюсюлмани, които така и така се усещат отхвърлени и изоставени от европейците. А молбата за участие в Европейски Съюз, която страната подаде през 2016 година, и до през днешния ден не е прегледана от Брюксел, напомня НЦЦ.

Турция уголемява въздействието си в Босна

Опитите на Република Сръбска, под управлението на лоялния към Москва Милорад Додик, да се отдели са най-голямата заплаха пред бъдещето на Босна и Херцеговина, написа по-нататък швейцарското издание. Додик по-скоро би преговарял с турския президент Ердоган, в сравнение с с представителя на Организация на обединените нации Шмид, разяснява то. През септември 2022 година Додик и другите политически представители се срещнаха с турския президент, който им предложи своето ходатайство. НЦЦ разказва и забележителното разширение на наличието на Турция в Босна и Херцеговина. 

Намесата на Кристиан Шмид във образуването на държавното управление на Босна и Херцеговина беше възприето като обидаСнимка: Armin Durgut/PIXSELL/picture alliance

Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово са били част от Османската империя в продължение на повече от 400 години, напомня създателят на публикацията Расим Марц.

Историкът споделя за завладяването на Балканите от Османската империя и по какъв начин Босна се трансформира в ябълка на раздора сред Унгарското кралство от север, Венецианската република от Западна Далмация и османците от юг. " Босненските аристократи ловко употребявали разнообразни съюзи, с цел да настроят великите сили една против друга ", написа Марц за този исторически епизод. 

Най-често съюзи били сключвани с османците, за които сребърните мини в Сребреница имали сериозна икономическа значителност. Завладяването на Босна и Херцеговина е завършено сред 1512 година и 1537 година. Град Сараево станал ислямски център на Балканите, макар че промяната на религията на бошняците идва доста късно. " Обсадата на Сараево по време на войната в Босна, която продължава 1425 дни сред 1992 година и 1995 година, също е целяло да унищожи ислямското османско завещание ", отбелязва НЦЦ.

Турцизирането на Балканите е било лимитирано до насилствения асортимент на християнски момчета и ислямизирането им за еничарските елементи, разяснява създателят на публикацията. Босненската аристокрация останала на власт, като публично приела Исляма, а християнските църкви продължавали да имат правото да практикуват свободно и да разполагат със лична пълномощия. Въпреки всичко Високата Порта е потушавала с принуждение въстанията и опитите за фракционизъм, напомня НЦЦ тази част от историята.

Мемориалът за геноцида в Сребреница, сниман от дронСнимка: Armin Durgut/AP Photo/picture alliance

Босна и Херцеговина е част от Османската империя до 1878 година, след което попада под административното ръководство на Австрия. Османските общество и просвета оцеляват и при монархията, и при международните войни. Смята се и че сред 2 и 5 млн. турски жители са с босненски генезис.

Въпреки че Ердоган е считан за съдружник на бошняците предходната седмица ръководещата коалиция в Турция отхвърли предлагането на парламентарната съпротива за признание на клането в Сребреница за геноцид. Републиканската национална партия предложи 11 юли да бъде разгласен за Ден на възпоменанието на геноцида поради убийствата на над 7000 бошняшки мъже и момчета от босненските сърби през 1995 година, заяви " Болкан инсайт ".

Ново поле за геополитически разногласия?

Анкара към този момент е вложила над 300 милиона щатски $ в инфраструктурата на Босна и Херцеговина, а турската банка Зираат е най-голямата и авторитетна финансова институция в страната. Магистралата сред Белград и Сараево на стойност 4 милиарда евро, която Турция също финансира, е най-големият инфраструктурен план на Балканите сега, отбелязва НЦЦ.

" Кризата в Босна и Херцеговина може да докара Западните Балкани до ръба на етническия спор и да вкара други страни като Русия и Турция в играта. Една руско-турска интервенция за решение на рецесията - без присъединяване на Европейски Съюз или на Съединени американски щати - ще трансформира Балканите в ново поле за геополитически разногласия ", предизвестява историкът и създател на публикацията в НЦЦ Расим Марц.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР